Začala rozsáhlá oprava Hřebečského tunelu na silnici I/35. Do podzimu je uzavřený

2. březen 2022 08:28

Hřebečský tunel na silnici I/35 na Svitavsku je mimo provoz. Začala jeho rozsáhlá oprava, která potrvá až do podzimu letošního roku. Řidiči musí po staré silnici, kde je rychlost omezená na 50 kilometrů v hodině. Z původní stavby zůstane zachovaná jen nosná část, všechno ostatní dělníci vymění, včetně technologie, která bude jednou z nejmodernějších svého druhu u nás.

Na velmi vytíženém úseku silnice I/35 mezi Mohelnicí a Moravskou Třebovou je momentálně klid. „Tunel teď 34 týdnů budou užívat dělníci jak ŘSD, tak zhotovitelských firem. Když jsme zadávali podmínky výběrového řízení, tak byla samozřejmě důležitá cena, ale nejdůležitější ze všeho byla rychlost, s jakou si potenciální dodavatelé troufnou se zárukou provést všechny práce, které jsme po nich chtěli.“

Hřebečský tunel

Zachovaná zůstane jen nosná část tunelu. Dělníci budou muset obnovit ostění, izolaci, ale i technologie a zároveň sanují svah, který se v roce 2006 zřítil. My využijeme uzávěry tunelu, kdy ještě doplníme to sanované území o další technická opatření, která by bylo mimořádně obtížné provádět za provozu,“ řekl ředitel vítězné firmy Doprastav Václav Pavlovský.

Množství nákladních aut v následujících týdnech bude jezdit serpentýnami po původní silnici. „My už v rozpočtu té stavby máme prostředky určené právě k tomu, abychom silnici sanovali. Uděláme monitoring před stavbou, uděláme to samé po stavbě a potom dochází k renovaci,“ vysvětluje Rýdl.

Rekonstrukce Hřebečského tunelu bude stát přes 100 milionů korun.

Spustit audio

Související