Na virus jdou s fukarem. Hasiči v Pardubicích zavedli noční dezinfekční směny

27. březen 2020 10:15

Pardubičtí dobrovolní hasiči se včera večer oblékli do ochranných obleků, naložili do zásahového vozu barely s dezinfekcí a vyjeli čistit zastávky městské hromadné dopravy.  A budou to opakovat několikrát týdně.

Pracovníci Služeb města zase budou dezinfikovat lavičky, odpadkové koše a další městský mobiliář. Drahomíra Bačkorová natáčela u jedné ze zastávek v centru města, kde zastihla hasiče v ochranném obleku s dvacetilitrovou nádrží s dezinfekcí na zádech

„Dneska je to spíš taková zkouška na ostrý start, budou se dezinfikovat zastávky, kde je větší fluktuace osob, takže kolem průmyslové zóny, Masarykovo náměstí, náměstí Republiky,“ vysvětluje postup Jiří Chmelík, starosta Sboru dobrovolných hasičů Svítkov – Popkovice.

„V barelu je dezinfekční prostředek ředěný vodou, takže už se neoplachuje a dezinfekce ulpívá na těch předmětech, které se dezinfikují,“ doplňuje Chmelík.

Pardubičtí dobrovolní hasiči dezinfikují v noci zastávky hromadné dopravy

„Tahle dezinfekce patří mezi ty humánnější, základem je glutaraldehyd smíchaný s kyselinou fosforečnou, metanolem a isopropanolem,“ říká k obsahu barelu Vladimír Pejchal, náměstek starosty Sboru dobrovolných hasičů Svítkov – Popkovice a dodává, že látka se běžně používá ve veterinární praxi.

Na zádech nesou dezinfekci i benzín

Dezinfekce zastávky je poměrně hlučná záležitost. „Je to benzinový agregát, který vytváří silný proud vzduchu, který unáší kapalinu která je rozprášena na ty předměty,“ říká Chmelík. „Vyhýbáme se přímému kontaktu s kapalinou, proto má hasič ochranný oblek s maskou a filtrem.“

Dobrovolní hasiči budou třikrát týdně dezinfikovat autobusové zastávky a pracovníci Služeb města Pardubic zbývající mobiliář jako jsou lavičky nebo odpadkové koše.

Související