Na vrchu Lázek je rozhledna zavřená. Přesto můžete mít z kopce krásný výhled

8. březen 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko města Lanškrouna narazíte při cestě do Jeseníků na odbočku s názvem Lázek. Kopec vysoký 714 metrů patří do Zábřežské vrchoviny a na jeho vrcholu stojí dřevěná rozhledna. V roce 1933 ji navrhl architekt Jaroslav Stejskal, autor Kramářovy chaty na nedalekém Suchém vrchu. Ze všech stran k ní vedou kratší i delší turistické stezky a cyklotrasy.

Historii má vrch Lázek opravdu pohnutou. Jednak kvůli tomu, že tudy vedly vlastně dvě hranice, a to zemská mezi Čechy a Moravou a národnostní - Sudetská. Nejprve koupila tento strategicky významný pozemek Národní jednota v Olomouci. V roce 1908 zde navršili mohylu, kterou zaslíbili Svatopluku Čechovi. Vedle ní pak vyrostla v roce 1912 rozhledna. Byla 15 metrů vysoká, měla ochoz a dole malý bufet.

To se ovšem nelíbilo Němcům, kteří ji stále ničili, takže zhruba po šesti letech došlo k jejímu stržení. Pak tu dlouho nebylo nic, až po vzniku naší první republiky se tady usídlil turistický klub ze Zábřeha. A na základě sbírky, kterou inicioval pan Rajchl, tady postavili chatu a 20 metrů vysokou rozhlednu, které sloužily až do roku 1989.

Jak už to tak bývá, chata s rozhlednou měnily majitele tak dlouho, než zůstal celý objekt opuštěný a začal chátrat. A protože byl trvale otevřený, nepříjemně se na něm podepsali i vandalové.

Dnes je vlastníkem soukromý majitel z Prahy, který dal chatu alespoň stavebně do pořádku. Ovšem pro veřejnost zůstává nadále uzavřená. Což velmi mrzí starostu Vlastimila Jurečku a občany nedaleké Cotkytle, pod kterou vrch Lázek patří. Pro ně představuje Lázek historické místo. V 50. letech se na něm konaly slavnosti, zábavy, občané byli zvyklí se tady bavit.

Raichlova chata pojmenovaná podle iniciátora stavby

Přestože se na vrchu Lázek v současnosti neobčerstvíte a na rozhlednu nevystoupáte, je z jeho vrcholu opravdu krásný výhled. Když se podíváte na moravskou stranu, uvidíte Olomouc, Svatý kopeček, Jeseníky, Praděd, Dolní Moravu. Za pěkného počasí je při pohledu směrem do Čech vidět dokonce i Sněžka. Zkrátka na Lázku není třeba vystoupat na rozhlednu, abyste měli krajinu jako na dlani.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.