Chystá se aplikace pro bezlepkáře. Ukáže, kde se chutně vaří i bez lepku

24. srpen 2022

Renata Kašparová má dceru, která od tří let nesnáší lepek. Proto se u nich doma připravuje jídlo bez lepku. Podle Renaty to není žádný problém. Bezlepková mouka a další suroviny jsou dnes už běžně k dostání. Jen je třeba si pro jistotu přečíst složení.

Horší je to při návštěvě restaurace. Ne všichni kuchaři vědí, co je bezlepková dieta a jak vařit bez lepku. Proto Renata dostala nápad. Právě vytváří aplikaci, která mapuje restaurace, kde se chutně vaří i bez lepku.

Aplikace se teprve rodí

„Naše zkušenosti při cestování ve spojení s celiakií a gastronomií jsou tak bohaté, že máme chuť  posunout to dál a konečně to změnit. Impulsem je právě naše Johanka a samozřejmě mnoho dalších kolem nás. A tak jsem přemýšlela, jak jí a dalším třiceti tisícům celiaků v České republice pomoci.

Nápad se rodil a zdokonaloval při každé návštěvě restaurace. Už nás nebaví dokola vysvětlovat, co bezlepkáři nemůžou jíst, a pak sledovat nezdařené pokusy kuchařů. Chceme, aby se Johanka radovala z jídla stejně jako my,“ vysvětluje Renata Kašparová.

Celý projekt je teprve na začátku. Renata Kašparová oslovuje i další celiaky, kteří mají dobré tipy na bezlepkové restaurace. Více se dočtete na:  https://bezlepkupocesku.cz/

Co je lepek a kde ho najdete?
Lepek (neboli gluten) je přírodní bílkovina, která se vyskytuje v obilovinách. Jsou to například pšenice, ječmen, žito a další. Lepek není v bramborách, rýži, kukuřici, luštěninách, pohance nebo sóje, mohou se tak používat jako náhrada za nevhodné potraviny.

Banánové palačinky bez lepku a bez cukru

Vařit se dá i bez lepku a pochutná si celá rodina. Zkuste si připravit třeba banánové palačinky. Podle Renaty Kašparové, která je často doma připravuje, jsou výborné a příjemně sladké, i když se do nich nepřidává žádný cukr.

Ingredience
  • 1 banán
  • 2 vejce
  • máslo na vymazání pánve

Postup: Rozmixujte syrová vajíčka a banány (nejlépe měkké, přezrálé) na kaši.

Nalijte přiměřené množství na pánev vymazanou ideálně přepuštěným máslem a smažte chvíli z obou stran.

Palačinky si na talíři můžete dochutit tvarohem, jogurtem a ovocem podle vaší fantazie, případně dosladit třeba javorovým nebo datlovým sirupem.

Spustit audio

Související