Chystá se aplikace pro bezlepkáře. Ukáže, kde se chutně vaří i bez lepku
Renata Kašparová má dceru, která od tří let nesnáší lepek. Proto se u nich doma připravuje jídlo bez lepku. Podle Renaty to není žádný problém. Bezlepková mouka a další suroviny jsou dnes už běžně k dostání. Jen je třeba si pro jistotu přečíst složení.
Horší je to při návštěvě restaurace. Ne všichni kuchaři vědí, co je bezlepková dieta a jak vařit bez lepku. Proto Renata dostala nápad. Právě vytváří aplikaci, která mapuje restaurace, kde se chutně vaří i bez lepku.
Aplikace se teprve rodí
„Naše zkušenosti při cestování ve spojení s celiakií a gastronomií jsou tak bohaté, že máme chuť posunout to dál a konečně to změnit. Impulsem je právě naše Johanka a samozřejmě mnoho dalších kolem nás. A tak jsem přemýšlela, jak jí a dalším třiceti tisícům celiaků v České republice pomoci.
Nápad se rodil a zdokonaloval při každé návštěvě restaurace. Už nás nebaví dokola vysvětlovat, co bezlepkáři nemůžou jíst, a pak sledovat nezdařené pokusy kuchařů. Chceme, aby se Johanka radovala z jídla stejně jako my,“ vysvětluje Renata Kašparová.
Celý projekt je teprve na začátku. Renata Kašparová oslovuje i další celiaky, kteří mají dobré tipy na bezlepkové restaurace. Více se dočtete na: https://bezlepkupocesku.cz/
Co je lepek a kde ho najdete?
Lepek (neboli gluten) je přírodní bílkovina, která se vyskytuje v obilovinách. Jsou to například pšenice, ječmen, žito a další. Lepek není v bramborách, rýži, kukuřici, luštěninách, pohance nebo sóje, mohou se tak používat jako náhrada za nevhodné potraviny.
Banánové palačinky bez lepku a bez cukru
Vařit se dá i bez lepku a pochutná si celá rodina. Zkuste si připravit třeba banánové palačinky. Podle Renaty Kašparové, která je často doma připravuje, jsou výborné a příjemně sladké, i když se do nich nepřidává žádný cukr.
- 1 banán
- 2 vejce
- máslo na vymazání pánve
Postup: Rozmixujte syrová vajíčka a banány (nejlépe měkké, přezrálé) na kaši.
Nalijte přiměřené množství na pánev vymazanou ideálně přepuštěným máslem a smažte chvíli z obou stran.
Palačinky si na talíři můžete dochutit tvarohem, jogurtem a ovocem podle vaší fantazie, případně dosladit třeba javorovým nebo datlovým sirupem.
Související
-
Zmrzlinový kornout bez lepku už není problém. Oběd ve školní jídelně ano
Při celiakii je jediným východiskem doživotní dodržování striktní bezlepkové diety. Zároveň je to velký zásah do naší peněženky a omezený výběr potravin.
-
Hokaido na pekáč, máslovou na polévku. Zkuste nevšední recepty z dýně
Na zahradách i v kuchyních teď kralují dýně. Před lety jsme znali jen dýňový kompot a džus. Dnes kolují mezi lidmi stovky receptů, jeden lepší, než druhý.
-
I bez lepku si pochutnáte, říkají autorky nové bezlepkové...
Všechno začalo jedním příspěvkem na sociálních sítích. Byla to stížnost člověka, kterému zjistili alergii na mouku. Postěžoval si na drahé bezlepkové potraviny. S t...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.