Na zámku nás přivítala sama hraběnka Kolowrat. Dasha oslnila zpěvem, diváci tleskali vestoje

16. květen 2024

Další zastávkou zábavné show se stal Rychnov nad Kněžnou. Do Královéhradeckého kraje Aleš Cibulka přivezl zpěvačku Dashu a herce Vasila Fridricha. Oba hosty můžete také slyšet na vlnách Dvojky.

Ve vyprodaném zámeckém sále rychnovského zámku vládla skvělá atmosféra, umocněná i majitelkou zámku, hraběnkou Andreou Kolowrat Krakowskou. „Děkujeme, že jste nás vzala k sobě domů,“ žertoval moderátor a bavič Aleš Cibulka, který trochu tápal, jak hraběnku oslovovat. Rakouská hraběnka svojí roztomilou češtinou prozradila, že vystudovala medicínu a její specializací byla pediatrie, takže jí může říkat i doktorko.

Na zámku a přilehlém kostele se pořádají i noční prohlídky. Jednu z nich zažila také Dasha. „Před necelým rokem jsme na nádvoří zámku měli koncert s mojí kapelou a paní hraběnka nás osobně vzala v noci do kostela. Je to opravdu nevšední zážitek.“ Sympatie dam byly oboustranné, hraběnka Dashe vysekla poklonu a předala květinu. Podívejte se na fotografie z akce:

Na jakých rozhlasových pořadech vyrostli Dasha a Vasil

Zpěvačka vystoupila v klavírním doprovodu Martina Kumžáka a svým zpěvem nadchla diváky. Jaké vzpomínky má na rozhlas? „U nás samozřejmě rozhlas jel, vyrůstala jsem v 80. letech, tak ani nebylo na výběr. A natolik mě inspiroval, že jsme si se spolužačkou chtěly na rozhlas hrát. Ve škole nám paní učitelka udělala ministudio a my opravdu založily školní rozhlas. Každé ráno jsem běžela do PNS stánku, koupila noviny z kapesného a připravovaly jsme si zprávy a zajímavosti. Prokládaly jsme to písničkami z rozhlasu, které jsme vlastně nelegálně nahrávaly na magneťák.“

Dasha společně s Honzou Smigmatorem moderuje Klub Evergreen. „Kdysi si mě vyhlídl pro jeden hudební projekt. Pak řekl, že by chtěl dělat i pořad. Na Dvojce byla podmínka, že musí mít někoho do dvojice. Chtěl mě, ale já řekla ne. Přemlouval mě, nakonec jsem souhlasila s pilotem, a už to je skoro 14 let,“ usmívá se Dasha.

Vasil Fridrich vyrůstal v Uherském Brodě. „Vztah k Rychnovu nad Kněžnou jsem si udělal až dnes s prohlídkou tohoto místa. Ještě jsem tu nikdy nebyl, to se přiznávám.“ Co on si pamatuje o rozhlase ze svého dětství? „Byly to pohádky a četby na pokračování. Vím, že to říká skoro každý, ale je to pravda. Ten, kdo byl líný číst, tak poslouchal. Jako třeba já. Mluvené slovo byla skvělá alternativa. Rozhlas ve mně vychoval lásku ke slovu.“ Slyšet ho můžete v pořadu Blízká setkání.

Pondělky zavřeno

Pravidelný host René Zavoral prozradil, že je rád, že v rámci této show může jednou za měsíc vyjet za lidmi a opustit pražskou budovu rozhlasu. „Tady jsou to krásné prostory. Paní hraběnka má krásnou kancelář,“ usmívá se generální ředitel. „Byl jsem tady s dětmi v Orlických horách a chtěl jsem s nimi navštívit zámek a kostel. Ale bylo pondělí a zapomněl jsem, že hrady a zámky mají jaksi v pondělí zavřeno.“

CHCETE VĚDĚT VÍC? NAVŠTIVTE NAŠE SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook ❯❯
Instagram ❯❯

O další hudební překvapení se postarala sbormistryně Dagmar Zemánková a její X-tet. „Máme v názvu X, protože nikdy nevíme, kolik nás přesně bude,“ usmívá se. Aktuálně má sbor 22 členů a kromě svého repertoáru doprovodil Dashu při závěrečné písni Husličky. To už stáli i diváci a také oni zpívali z plna hrdla.

Chcete, abychom přijeli také do vašeho města? Napište nám na e-mail rozhlasjede@rozhlas.cz.

Letos navštívíme celkem osm míst. Výtěžek z akce putuje pořádajícímu místu. V Rychnově nad Kněžnou částku ze vstupného převzal starosta Jan Skořepa. Dalším městem jsou Hořice na Šumavě. Podrobnosti a vstupenky >>

DAB rádia putovala odvážným dobrovolníkům

Na programu večera je také soutěž, kterou připravuje a moderuje Michal Jagelka. Ten z publika vybral tři dobrovolníky, kteří postupně odpovídali na pět (ne)záludných otázek. Nad správnými odpověďmi bděla porota ve složení Aleš Cibulka a pes, vipet Tobiáš.

Soutěžící převzali z rukou generálního ředitele DAB radio. Nejvíc správných odpovědí na otázky, které se týkaly rozhlasu a našich hostů, měla věrná posluchačka, slečna Ella.

Co hraběnce vůbec nemusíme závidět? Jak se myjí okna na zámku? Kdy se našim hostům hodí stanice Radiožurnál sport? Poslechněte si v záznamu zábavné show.

autor: djo