Na známky zapomeňte a psa očipujte. Útulky už mají čtečky

24. říjen 2017

Každý majitel psa by měl udělat maximum pro to, aby se jeho zvířecí mazlík neztratil. Takzvaní psi útěkáři si ale najdou příležitost všude. Když už se to stane, jednou z možností, kde psa najdete, je útulek.

Odchyty zatoulaných zvířat na území Pardubic provádí městská policie. Policistka Markéta Nikolínková potvrdila, že v současné době má městský útulek ve Štrossově ulici asi čtrnáct kotců pro velké psy a malých je tam kolem osmi. V tuto chvíli je tam ubytovaných 11 psů. „Všichni jsou k adopci, jen je třeba zvážit, do jakého prostředí chcete psa přivést, jaké máte povolání, aby doma dlouho nestrádal a jestli na něj fyzicky stačíte,“ směje se.

Pozor na nová pravidla adopce

Do útulku můžete přijít pejska dobrovolně vyvenčit a eventuálně se seznámit s potenciálním novým kamarádem. „V případě osvojení podepíšete pěstounskou smlouvu, v které je podle nového občanského zákoníku uvedeno, že původní majitel zvířete má do čtyř měsíců od nálezu právo, na jeho vrácení. Z praxe ale víme, že se to moc nestává, většinou se lidem podaří psa najít do 14 dnů.“

Čipování

Dnes se už nečipují pouze psi s průkazem původu, ale třeba i obyčejní voříšci. Čip veterinář zavede pod kůži. V případě, že se právě takové zvíře ztratí, je velká pravděpodobnost brzkého návratu k jeho pánovi. Azylová zařízení už totiž běžně mívají čtecí zařízení, stejně tak čtečkou je vybavené i odchytové auto pardubických městských strážníků.

„Třetina lidí z týmu je speciálně vyškolena. Kromě psů jezdí i na odchyty plazů a pavouků. Také pracují s narkotizačními střelami, u kterých je třeba znát přesný postup aplikování, včetně namíchaní narkotik.“ K vybavení speciálně popsaného vozu patří tři různě veliké náhubky, dvě klece a velice důležité jsou rukavice, které nelze prokousnout. Poznáte nás podle oranžovo modrého šrafování a nápisu odchyt zvířat,“ popisuje strážník Nikolínková.

Psi ochranáři jsou oporou strážníků

Městská policie v Pardubicích má momentálně tři vycvičené rotvajlery. Každý rok absolvují průběžný výcvik, aby nic důležitého nezapomněli. Jsou vycvičení pro ochranu psovoda a zadržení nebezpečného pachatele. Strážníci je využívají v opuštěných lokalitách s výskytem lidí bez domova a velice často při vypjatých fotbalových a hokejových zápasech.

V první desítce psů se jako nejlepší plemena pro výcvik drží třeba border kolie, německý a belgický ovčák i labradorský retrívr.

autor: RIH
Spustit audio