Národní přírodní památka Černá rokle u středočeské Kosoře je nejpůsobivější na podzim

12. listopad 2021

Národní přírodní památka Černá rokle se nachází na území středočeské obce Kosoř na západním okraji Prahy. A překvapivě ještě patří do Chráněné krajinné oblasti Český kras. Oblastí vede naučná stezka. Začíná už v Radotíně, měří tři a půl kilometru a na svých zastaveních přibližuje zdejší geologii, zvěř, chráněné bučiny a vzácné trilobity, kteří se v této oblasti vyskytují.

Obzvláště působivá je procházka touto lokalitou na podzim, kdy se okolní převážně listnaté lesy rozehrají všemi barvami a přes prořídlé koruny stromů jsou z údolí vidět vysoké vápencové skály.

Na stezku se můžete napojit přímo v Radotíně u tak zvané Staré mlýnské cesty a dál pokračovat zalesněným údolím po pohodlné asfaltové cestě, kterou jezdí pouze příležitostně vozy se zvláštním povolením.

Stezka pak vede bučinami přírodní rezervace Klapice, která je rovněž součástí chráněné krajinné oblasti Český kras. Pokračuje přes historickou náves obce Kosoř až k poslednímu, pátému zastavení, kterým je úchvatná vyhlídka z přibližně stometrové výšky.

Cesta z Radotína na Kosoř vede zalesněným údolím

Vápencové skály jsou součástí Barrandienu

Vápence vznikaly v prvohorách, tedy v době kdy v této oblasti bylo moře. Černá barva vápenců dala lokalitě jméno – Černá rokle. Ve skalách se hojně nacházely vzácné zkameněliny, nejčastěji trilobit Odontochile hausmanni, o kterém jsou informace i na tabulích na stezce.

Zajímavé je, že na tmavé vápence v horní části nasedají světlejší, šedé, tak zvané „dvorecko-prokopské vápence“, které tvoří přirozené skalní útvary, kterým se říká V Sudech. Tvar sudů je přitom natolik autentický, že se podle místní pověsti dokonce říká, že sudy obsahují Kristovu krev schovanou před lháři a podvodníky.

Skály, ze kterých je krásná vyhlídka na celé údolí Černé rokle. Viditelné jsou skalnaté útvary připomínající sudy

Z vysokých skal je výhled opravdu působivý a zároveň i trochu adrenalinový, protože na skalnatém pásu není žádné zábradlí. Výhled je přímo do údolí a na protější lesnaté kopce. V dáli je pak vidět hlavní město Praha. Zájemci si výlet Černou roklí mohou prodloužit třeba na blízký Karlštejn nebo do dalších přírodních zajímavostí Chráněné krajinné oblasti Český kras.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.