Naše oči umí prozradit i některé nemoci

26. duben 2018

Díky moderním přístrojům dnes operace očí zvládnou lékaři do půl hodiny. Celková anestezie už je minulostí a během výkonu můžete se specialisty normálně komunikovat. Po zákroku odcházíte hned domů.

Mezi nejčastější případy patří estetická úprava převislých víček, odstranění šedého zákalu, vyladění dioptrických vad a operace očního pozadí. To vše přirozeně přichází se zvyšujícím se věkem. V mnoha situacích po odstranění těchto problémů už lidé nemusí nosit brýle. Ostrý zrak jim umožňuje neomezeně číst, pracovat na počítači a řídit auto bez přestávek.

Oční pozadí

Obraz v našem oku vytváří sítnice, které říkáme oční pozadí. Pokud je poškozena, vidíme zkresleně.  Při jejím vyšetření nejčastěji lékaři odhalí onemocnění cukrovkou, nebo vysoký krevní tlak. Pacientům se obraz zužuje, v jiných případech se i mění. Je rozostřený, vlní se a většinou část zorného pole chybí. „Znamená to, že když se podíváte na čistou bílou stěnu, zjistíte, že jedna část existuje, a druhá ne,“ vysvětluje oční lékař Vladimír Korda.

Vladimír Korda

Toto poškození je dnes běžně operovatelné. Nové přístroje před zákrokem umožňují vyšetření bez rozkapání očí, tedy lidé potom mohou hned řídit auto. „Sledujeme zabarvení očního pozadí a tvar. U zdravého oka je to růžovo červená, u nemocného bývají tmavě červené fleky, sítnice může být i světle bílá. Při operaci jsou pacienti plně při vědomí, vnímají nástroje, které používáme a dokonce je i někdy sami popisují,“ potvrzuje Vladimír Korda. Oblečení je civilní, nutné jsou pouze návleky na boty, čepička a rouška. Zákrok trvá 25 až 30 minut. Dříve to byla hodina a půl.

Dioptrické vady

Navrácení ostrého vidění lidem s dioptriemi bylo dříve nemyslitelné. Díky implantaci moderních nitroočních čoček může bez brýlí zase vidět každý. Lékaři dokážou odstranit i více než 20 dioptrií a můžou operovat obě oči najednou. Stejně tak při šedém zákalu. Vhodná operační metoda pro odstranění dioptrií se volí na základě věku, typu a množství dioptrií, individuální anatomie oka a samozřejmě přání pacienta.

Dotaz od posluchačky

Jak je to s pacienty, kteří nespolupracují, třeba když trpí Alzheimerovou chorobou?

„V první řadě se poradíme a domluvíme s ošetřujícím lékařem těchto pacientů. Před operací zvolíme tak zvanou premedikaci, kombinaci léků, které je zhruba na 20 minut zklidní. Takže ve finále velkou část při zákroku prospí,“ vysvětluje lékař.

TIP:

Před jakýmkoliv zákrokem si vždy ověřte, jestli operaci, na kterou jdete, nehradí zdravotní pojišťovny. Můžete tak ušetřit až několik tisíc korun.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.