Nebojte se gynekologa! Pravidelné kontroly mohou zachránit život

25. květen 2018

Gynekologická onkologie je jedním ze základních podoborů gynekologie a porodnictví a věnuje se onkologicky nemocným ženám.

V České republice existuje s tímto zaměřením pouhých 18 center a jedno z nich je i v Pardubicích. Lékaři nejčastěji řeší nádory těla děložního čípku, vaječníků, pochvy a zevních rodidel. Výjimkou nejsou ani nádory vejcovodů a pobřišnice.

Karcinom děložního hrdla stále patří k celosvětově nejčastějším gynekologickým zhoubným nádorům. Hrdlo děložní a čípek patří k ochranným bariérám dělohy. „Rakovina těchto orgánů je považována za sexuálně přenosnou chorobu. Dívky se mohou nechat očkovat proti papilomaviru, který nemoc přenáší, už od třinácti let, stejně tak nově i chlapci,“ připomíná přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky v Pardubicích Milan Košťál.

První známkou toho, že není všechno v pořádku, je krvácení po pohlavním styku. Ženy by měly okamžitě navštívit svého gynekologa a nechat se vyšetřit. Onemocnění čípku může signalizovat i silný vodnatý výtok z pochvy. Bez jakýchkoli obtíží stačí navštívit gynekologa jednou za rok.

Neváhejte s návštěvou gynekologa když:

  • nepravidelné krvácení kolem přechodu a hlavně po něm (nádor těla děložního čípku)
  • svědění zevních rodidel zejména u starších žen (riziko cukrovky, nebo nádor rodidel)
  • zažívací potíže, bolesti a zvětšování břicha (voda v břiše - typická známka pozdní rakoviny vaječníků)

Dotaz od posluchačky:

Maminka se léčí s rakovinou vaječníků, mnohačetné metastáze v játrech. Diagnóza byla stanovená až ve IV. stadiu kvůli bolestem jater. Zajímalo by mě, jak dlouho může trvat, než nádor metastázuje? Maminka před tím absolvovala pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa, který na nic podezřelého nepřišel.

Odpověď docenta Milana Košťála

„Tato situace, pokud jde o rakovinu vaječníků, nastává často. Tedy nejedná se o vzácný případ. V praxi se setkáváme s tím, že metastáze je kolikrát objevena dříve, než samotné ohnisko, odkud tumor (zduření) vychází. Dokonce mohu říct, že ve vaječníku může být nádor veliký pouhý jeden milimetr, což je v současné medicíně nezjistitelné. Pokud se ještě k tomu objeví deseticentimetrové metastáze, gynekolog nemá šanci na to přijít. Proto až 70 procent žen je ve stádiu III a IV, jak posluchačka ve svém dotazu uvádí.  Kdy a jak dlouho nádor metastázuje, je individuální. Víme o jednom, který to umí až po dvaceti letech.“

Ruce na prsa, doporučuje ženám onkolog

prsa, poprsí, ňadra

Každý rok v Česku onemocní rakovinou prsu až šest tisíc žen. Čím dříve se na nádor přijde, tím je větší šance na vyléčení. I to je důvod, proč stále více cílit na prevenci. Týká se hlavně žen po pětačtyřicítce, vysvětlil v Radioporadně onkolog Vít Ulrych.

Podle nejnovějších průzkumů lékaři vědí, že rakovina vaječníků vychází z vejcovodů. Z tohoto důvodů nabízejí před operací odejmutí dělohy nebo sterilizace takovou variantu, kdy odeberou i vejcovody. Je to jistá forma prevence před tímto zákeřným onemocněním.

U žen s genetickou mutací se doporučuje odstranění vejcovodů i s vaječníky kolem 35. až 40. roku života. Žena je automaticky po přechodu a už nemůže mít děti.

autor: Věra Říhová
Spustit audio