Ruce na prsa, doporučuje ženám onkolog

25. květen 2016

Každý rok v Česku onemocní rakovinou prsu až šest tisíc žen. Čím dříve se na nádor přijde, tím je větší šance na vyléčení. I to je důvod, proč stále více cílit na prevenci. Týká se hlavně žen po pětačtyřicítce, vysvětlil v Radioporadně onkolog Vít Ulrych.

Základní prevence je jasná. Jezte co nejvíc zdravě, v jídelníčku by měla být hlavně vláknina a dostatek zeleniny. Omezte příjem tuků a červeného masa. „Onemocnění podporuje nadváha, kouření, užívání hormonální antikoncepce, nedostatek pohybu a genetické predispozice,“ vyjmenovává Vít Ulrych.

Pokud se ve vaší rodině v přímé rodové linii rakovina prsu objevila, nechte se vyšetřit geneticky. „Jasně se díky tomu stanoví rizika a postup, jakým se má ta dáma vyšetřovat,“ říká Vít Ulrych a dává za příklad americkou herečku Angelinu Jolie. Její matka i teta zemřely na rakovinu prsu. „Nechala si kvůli riziku odoperovat obě prsa. I tak se dá postupovat,“ uvádí Vít Ulrych.

Ruce na prsa

Dalším krokem je pravidelné samovyšetření prsu. Přestože ho gynekologové a praktičtí lékaři znají, většinou o něm ženy nepoučí. Naštěstí se podrobný návod dá najít na internetu. Kromě popisu jsou k dispozici i videa.

„Není to nic složitého. Provádějte samovyšetření jednou měsíčně,“ doporučuje Vít Ulrych. Žena by se měla vyšetřovat pravidelně jednou měsíc v období, kdy nemenstruuje, aby bylo její tělo v hormonálním klidu. „Každá žena zná svá prsa. Pokud vidíte, že dochází k vtahování kůže, nahmataly jste si bulku nebo se objevil výtok z bradavky, je to impuls k tomu, navštívit svého lékaře,“ upozorňuje Vít Ulrych.

S věkem přibývá riziko

České republice existuje screeningový program, který je určen pro ženy od 45 let do 70 let. Ženy v této kategorii mají jednou za dva roky nárok na mamografické vyšetření prsní žlázy. „Nicméně to neznamená, že když si mladší žena vyhmatá na prsu bulku, nemůže jít na mamografické vyšetření. Určitě by měla navštívit svého gynekologa a praktického lékaře,“ říká Vít Ulrych.

Pojišťovny se v posledních letech snaží o osvětu a posílají ženám po pětačtyřicítce zvací dopisy. „Díky tomu se setkáváme s nižšími stádii onemocnění. Malý nádor se léčí výrazně lépe než ten v pokročilém stadiu,“ vysvětluje Vít Ulrych.

Léčba je šetrnější

Samozřejmě se vyvíjí i léčba. Ozařovací techniky i chemoterapie jsou vůči pacientkám mnohem šetrnější. I u pokročilejšího stadia je dnes šance na úplné uzdravení. „Podívejte se na příklady slavných pacientek, které vyprávějí své příběhy v médiích. Samozřejmě někdy ani přes veškerou léčbu se nepodaří ženu zachránit,“ říká Vít Ulrych a znovu opakuje, že čím dříve se na nádor přijde, tím je šance vyšší.

autor: Kateřina Prouzová
Spustit audio