Nebojte se vyšetření na kožním. Nebolí a může vám zachránit život

30. červen 2017

Sluneční záření je v posledních letech velmi intenzivní. I proto se podle kožní lékařky Ivy Žampachové stále častěji vyskytují různé kožní vyrážky, zarudnutí a změny na kůži. Dokonce se začíná objevovat rakovina kůže u dětí, která byla dříve velmi vzácná. Proto bychom měli malé děti před přímým sluncem chránit co nejvíc.

„UV záření je stále silnější, musíme být obezřetní. Na druhou stranu je záchyt rakoviny kůže včasný, takže s pokročilými stádii tohoto onemocnění se setkáme už málokdy,“ říká MUDr. Iva Žampachová. Preventivní vyšetření jednou za rok může absolvovat každý.

Preventivní vyšetření na kožním

Vyšetření různých znamének na kůži je velmi jednoduché a v žádném případě nebolí. Jednou za rok na něj připlácí pojišťovna.

„Vyšetřujeme pomocí dermatoskopu, který v podstatě zařídí zvětšení pihy, důkladně ji prosvítí a lékař může specifikovat, jestli je tam riziko nebo ne,“ říká kožní lékařka Iva Žampachová. Pokud má člověk znamének hodně, existuje robotické vyšetření, které mapuje znaménka po celém těle. Toto vyšetření trvá asi půl hodiny. Po vyhodnocení robotem se podívá na výsledky lékař a rozhodne, která znaménka jsou nebezpečná a která ne.

Pozor na drobná, plochá, černá znaménka

„Nejhorší jsou malá, plochá a černá znaménka, která najdeme na těle většiny z nás ve větším množství. Tahle maličká čtyřmilimetrová znaménka mohou být riziková. Naopak pihy, které vystupují nad kůži tak nebezpečné nejsou. I když se to nikdy nedá říct na sto procent,“ upozorňuje Iva Žampachová.

Senilní stařecké bradavice a další výrůstky, které rostou s věkem, většinou nebezpečné nejsou. Ale ani tady to není stoprocentní. Může se stát, že i tam se objeví maligní melanom. I ve vystupujícím útvaru může být rakovina, i když výjimečně. Rizikové může být i mateřské znaménko.

Co konkrétně sledovat:
  • K ůže v okolí znaménka výrazně svědí (Může to být ale jen tím, že je kůže vyschlá. Proto je dobré používat nejen opalovací krémy, ale také emulze po opalování, které jsou všude k dostání.)

  • Znaménko mění velikost a barvu

  • Znaménko krvácí (Navštivte kožního lékaře!)

Více nebezpečná tmavá znaménka, která nevystupují nad kůži, se většinou odstraňují operativně. Pokud znaménko naopak vystupuje a není po konzultaci s lékařem nebezpečné, může se odstranit pomocí laseru. Laser útvar tzv. odpaří. Je to kosmetické ošetření, které zafunguje obvykle po první návštěvě. Odstraňují se tak elegantně například kožní útvary ve vlasech, kdy už není potřeba vlasy vyholit tak, jako dřív.

autor: jsl
Spustit audio