Nechtějí kropit chodníky chemií. Ve Slatiňanech si lidé začali plít před domem sami

6. září 2019 10:30

Po Slatiňanech koluje plevelová výzva. Komu se nelíbí představa, že mu za plotem údržbáři stříkají chodníky pesticidy, má se o čistotu postarat sám. Stačí nahlásit adresu a postřikovač se místu vyhne.

Celý nápad je velmi jednoduchý, ale vyžaduje trochu námahy a otlačená kolena. „Radnice zkoušela různé druhy údržby. Jenže plamen, horká voda nebo chemie vždycky znamenají dopad pro spoustu organismů,“ říká autor výzvy Daniel Vychodil. Jemu a jeho kamarádům vadilo to, co kolem sebe vidí. Pokračující sucho nebo umírání lesů v okolí. Hledali proto něco, čím začít. Kamínek, který by mohl nastartovat lavinu.

Zatím jsou na začátku. Po dvou týdnech se k trhání plevele upsalo několik domácností. Přidala se i Kateřina Cibulková. „Máme doma psa, a když se stříkalo posledně, tak se nám potom pozvracel. Vytrhat plevel trvá několik minut a určitě to stojí za to,“ popsala svoje důvody, proč výzvu podporuje.

Ručně, nebo chemií? I na tomto chodníku ve Slatiňanech lidé mohou rozhodnout, jestli plevel zahubí pesticidy

Ve Slatiňanech je 28 kilometrů chodníků. Podle radnice není možné, aby údržbáři vyškrabávali nečistoty mechanicky. „Deset lidí by pak nedělalo nic jiného. Za každý vyčištěný metr jsme vděční, můžeme pak síly přesunout jinam,“ reaguje na plevelový nápad tajemník Městského úřadu ve Slatiňanech Josef Prokš.

Na kolena a špachtli do ruky

Chodník před domem Daniela Vychodila je čistý. Ukazuje i několik sousedů, kteří ho následovali.  Stačí jen přenastavit myšlení. „Nejjednodušší cestou je osvědčený prostředek našich předků. Že člověk prostě ohne hřbet, vezme do ruky špachtli nebo kramli a prostě ten plevel vypleje. Do země se tak dostane mnohem míň chemie,“ tvrdí Daniel Vychodil.

K pletí se obyvatelé Slatiňan můžou přihlásit dobrovolně. A stejně tak můžou i odejít. Pokud by péči o svůj kus chodníku nezvládali, stačí se ze systému zase odhlásit.

Spustit audio

Související