Dobrák seká přerostlou trávu. Zadarmo, aby řidiči viděli

3. červen 2015

Křižovatka, vysoká tráva a navíc silný provoz kvůli objížďce. Tahle riskantní kombinace nedala spát chrudimskému policistovi Michalu Jinochovi.

Na nebezpečnou situaci na výjezdu u sídliště Větrník dlouho upozorňoval, ale marně. A tak si radši vypůjčil kosu a vyrazil na dobrovolnou brigádu.

„Je to tady dost přerostlé a je potřeba s tím něco udělat. Když se o to nestará majitel pozemku, tak se toho musím chopit alespoň já, no. Když to nikoho jiného nenapadlo,“ říká dobrovolný sekáč Michal Jinoch.

Pan Jinoch na problém, že tráva je přerostlá, že řidiči opravdu nevidí, upozorňoval. Jak to dopadlo?

„Je to už od roku 2008, co se mě to začalo štvát, když jsem to tady začal sledovat, jaká je tady situace, tak jsem to zkoušel mailem na to upozornit. Na to majitel pozemku vůbec nereagoval. Obrátil jsem se na město. Každý rok od toho roku 2008 na to město upozorňujeme,“ popisuje situaci Jinoch.

Dobrovolný sekáč Michal Jinoch při práci

Správce městské zeleně v Chrudimi Kateřina Jánská o letitém problému ví. Podle ní je ale město na řešení krátké. Nemůže platit za údržbu něčeho, co není jeho.

„Město má se svými prostředky nakládat hospodárně. Nesmí je vynakládat na údržbu cizího majetku. Tím pádem z toho jasně vyplývá, že my se o ten pozemek starat ani nemůže,“ říká Jánská.

Vlastník sekat trávu nemusí

Problémový pozemek nepatří městu, ani soukromému vlastníkovi, ale státu. O jeho údržbu by se tedy měl starat Pozemkový fond ČR.

Je to ale složitější. Podle zákonu sice vlastník musí svůj pozemek udržovat, o povinnosti pravidelně sekat trávu se v něm ale nepíše ani slovo.

Řidiči mávají a přijdou i poděkovat

Čas od času u dobrovolného sekáče zastaví projíždějící řidiči, aby mu poděkovali za jeho práci nebo mu aspoň zamávají. Panu Jinochovi dokonce přišel poděkovat jeden projíždějící řidič přímo v průběhu natáčení: „Díky za všechny řidiče a motorkáře! Jste šikovný, dík.“

Vypůjčenou kosu tak Michal Jinoch zatím vracet nebude.

autor: kop
Spustit audio