Nezatracujte nevzhledný plevel na zahradě. Může se proměnit v zázračný léčivý elixír

2. květen 2016

Na zahradě, kde hospodaříte, roste většinou plevel, který dokáže zmírnit vaše zdravotní problémy. Své zkušenosti nám předala v Radioporadně bylinkářka Hana Binková z Bítovan. Osobně jí pomohla přeslička, kterou se snažila vymýtit na své zahradě.

A na čaje a výluhy z tohoto plevele nedá dopustit. Pojďme si tedy posvítit na byliny, které sbíráme aktuálně teď, v květnu.

Kopřiva dvoudomá

Je celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy, až po květy. Už ve starověku si jí lidé velmi vážili. Německý malíř Albrecht Dürer dokonce namaloval anděla, který vzlétá k trůnu Nejvyššího s kopřivou v ruce.

Kopřiva patří mezi první byliny, které na jaře vyraší. Lepší je sbírat kopřivy, které rostou jednotlivě nebo v menších skupinkách. Pokud jich najdete někde na louce nebo na poli celý koláč, může to znamenat velké množství dusičnanů v půdě, což samozřejmě zdraví neprospěje. Seznam léčivých účinků kopřivy dvoudomé je velmi dlouhý. Podle Hany Binkové je kopřiva výborná na pročištění krve, podporuje krvetvorbu, pomáhá při zahlenění žaludku i dýchacích cest, je močopudná, vylučuje kyselinu močovou z kloubů, při bolestech hlavy. Je výjimečně dobrá při řešení kožních problémů, zlepšuje kvalitu vlasů…

Výborná je kopřiva ve směsi s jinými bylinami:
  • Onemocnění dnou – kopřiva, přeslička a bříza

  • Špatná kvalita vlasů – kopřiva, bříza a listy ořešáku

Kopřivy sbíráme celé, omyjeme je, nakrájíme na menší kousky, vložíme do nádoby a zalijeme převařenou vodou, kterou jsme ale poté nechali zchladit na 80 stupňů Celsia. Necháme 10 – 15 minut odstát. Každý den vypijeme jeden šálek.

Můžete vytvořit i macerát. Kopřivy vložíte do studené vody a necháte do druhého dne vyluhovat. Druhý den mírně zahřejete a popíjíte.

U kopřiv pozor na předávkování! Očistná kůra z kopřiv by neměla trvat více než týden, maximálně 10 dnů. Kdo nemá v pořádku ledviny, mohl by si uškodit. Pokud je kopřiva ve směsi, nevadí.

Pýr plazivý

V poslední době velmi módní bylina, o které se stále více píše a mluví.

Pýr plazivý

Pýr je univerzální léčivka. Zmírňuje otoky, protože odvodňuje organismus. Je to močopudný a pročišťující prostředek, který se používá například při nemocech močových cest a ledvin. Detoxikuje organismus, pomáhá při látkové výměně, rozrušuje ledvinové a močové kameny. Působí i proti revmatismu, snižuje hladinu cholesterolu.

Sbíráme celou rostlinu i s kořenem. Oddenek i s natí umyjeme a nasušíme. Můžeme si udělat i čerstvý nálev podobně jako u kopřiv. Ale nejzdravější je oddenek, který je poměrně tenký, takže jeho sběr zabere hodně času. Při přípravě čaje se na tři díly vody dávají tři kávové lžičky pýru. Z pýru se vyrábí i tinktura, která se používá hlavně při nemocech močových cest.

Kokoška pastuší tobolka – tvoří tobolky, které připomínají tobolky pastýřů

Další bylina, která se sbírá v tomto období. Zmírňuje krvácení. Vnitřní i vnější. Kokoška je darem hlavně pro ženy, které mají silné krvácení při menstruaci. Používá se i při kornatění tepen, upravuje krevní tlak.

Sbírá se celá nať právě v období, kdy se začínají tvořit tobolky.

Tinktura na stavění krvácení

1 díl kokošky a 3 díly lihu ( minimálně padesátiprocentního) necháme asi měsíc louhovat na světle, pak přecedíme a nalijeme do tmavé lahve a uchováme v temnu.


Vlaštovičník větší

Jedovatý plevel na zahradě, který kvete žlutě. A přesto léčí. Když utrhnete vlaštovičník, vytéká ze stonku žlutá šťáva. A právě ta je vynikající na odstranění bradavic. Tinkturu z vlaštovičníku užívá Hana Binková velmi úspěšně při onemocnění jater. Dobře vám po ní vytráví, odstraní zažívací problémy a zlepší se hodnoty jater

Tinktura z vlaštovičníku většího

1 díl byliny, tři díly alkoholu ( minimálně padesátiprocentního) necháme asi měsíc louhovat na světle, pak přecedíme a nalijeme do tmavé lahve a uchováme v temnu.

Bříza bělokorá

V květnu trháme listy břízy. Vždy až po odkvětu, kdy už nejsou listy lepkavé. Listy natrháme a nasušíme. Společně s kopřivou a přesličkou vyčistí zažívací trakt, játra i ledviny.

„Ten plevel, který vám doma roste nejvíc, je právě tou bylinou, která může zlepšit vaše zdraví. Tu potřebujete.“ Uzavírá naše povídání o bylinkách Hana Binková.

autor: jsl
Spustit audio