Nejen jmelí pro štěstí o Vánocích. Darujte kořenokvětku, kaktus nebo tlustici

12. prosinec 2023

Naše představa o zeleném vánočním stromku je hezká a tradiční, ale ne každý touží po jehličnanu v pokoji. Podle zahradníka Františka Hlubockého je podstatou Vánoc mít kolem sebe cokoliv živého zeleného. A nemusí to být jen smrk či jedlička.

Stačí rozkvetlý vánoční kaktus, o kterém se traduje, že přináší štěstí a soulad do domácnosti. Skoro neznámá je dnes aspidistra neboli kořenokvětka. A do módy se vrací sukulentní tlustice, která pro změnu slibuje do domácnosti finanční pohodu.

Kořenokvětku běžně nekoupíte

Čtěte také

„Kořenokvětka, latinsky aspidistra, se dnes už téměř nevidí. Přitom je to rostlina našich babiček, která byla kdysi u dveří každé domácnosti nebo živnosti. Přezdívalo se jí také domácí štěstí. Tahle rostlina střežila u vchodu domácí pohodu,“ usmívá se zahradník František Hlubocký a pokračuje: 

„Aspidistra má tmavozelené hladké listy, které jsou delší a špičaté. Dnes se používá do vazeb, kořenokvětka se k nám vozí řezaná. V obchodech se neprodává, je ale možné ji získat po zahrádkářsku, zkrátka namnožit si ji mezi s sebou. Já množím rostlinu ještě z roku 1929.“

Vánoční kaktus do nové domácnosti

Také vánoční kaktusy se vrací do obchodů. A v nových barvách a variacích. Podle Františka Hlubockého byl vánoční kaktus velmi oblíbeným už v 19. století. Byl strážcem manželského a rodinného štěstí a speciálně na Hradecku prý  matky pěstovaly místo myrty vánoční kaktusy. A když se dcera vdávala, tak si s sebou do nového bydliště tento kaktus vzala, aby si přenesla kus šťastné domácnosti od maminky. Vánoční kaktus zdobil ložnici mladým manželům, říkalo se, že dopomůže k novému potomkovi.

Čtěte také

I tlustice se začínají před Vánocemi více objevovat v zahradnictvích a supermarketech. Není se co divit. Tento sukulent je velmi nenáročný na vodu a umí se přizpůsobit. 

„Tlustice umí šetřit se vším, aby rostla. Ať to nevěsta okouká a bude taky bohatá, přinese finanční pohodu do domácnosti. Tlustice se také velmi dobře množí. Stačí lísteček položit na vlhkou zem a uvidíte, jak z něj brzy porostou kořínky,“ vysvětluje Hlubocký.

Mezi další pozapomenuté rostliny, které připomínají vánoční stromek, patří araukárie. Kdy se má stříhat, aby větve zhoustly? A ze které doby pochází? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související