Nejhezčí jsou hory na jaře – jsou totiž rozkvetlé

21. březen 2016

Je to ráj nejen pro turisty, ale také pro fotografy. A právě cestovatele i fotografa v jednom jsme pozvali do studia Českého rozhlasu Pardubice. David Hainall nám nabídl několik kouzelných míst, kam stojí za to vyjet.

Nejkrásnější jsou podle něj hory na jaře, protože rozkvetou. Například na vápencových horách se můžete kochat pestrobarevnými květinami od orchideí až po lilie. V kombinaci s horami pak vznikají ty nejkrásnější fotografie. A kam tedy vyrazit? Zveme vás na malý výlet do rakouských Alp. Ale nejprve se alespoň na skok zastavíme u nás.

Údolím řeky Doubravy

Byli jste někdy na výletě, který vás zavedl až do údolí řeky Doubravy? Podle Davida Hainalla je celá oblast Železných hor velmi unikátní. „Autem se dá zaparkovat v Bílku a odtud můžete jít podél řeky Doubravy směrem k Chotěboři nebo obráceně. Doubrava je zajímavá tím, že meandruje příjemnou krajinou a najednou se u Bílku noří do divokého kaňonu. Je to velmi překvapivé,“ říká cestovatel.

Údolí řeky Doubravy

Jedeme do Alp – túru zvládne i průměrný turista

Padesát kilometrů denně ujde extrémně trénovaný člověk. Pro běžného turistu ale počet kilometrů není podstatný. Důležité je, aby si výlet užil. Roli v tom hraje terén a převýšení. Průměrné túry v horách trvají 6 – 8 hodin a převýšení do tisíce metrů ve stoupání, klesání. Podle Davida Hainalla je zajímavé, že lidé kolem šedesátky jsou často mnohem zdatnější a vytrvalejší, než dnešní třicátníci

Co v Alpách nemají

České turistické značení je absolutně bezkonkurenční. Ani v Alpách nedosahuje takové kvality. „Hlavní rozdíl je v tom, že v České republice máme různobarevné značení, které nám usnadní orientaci. Jinde v Evropě, včetně rakouských Alp uvidíte jen jednobarevné pruhy nebo kolečka, takže člověk si může připadat nejistý,“ řekl nám v Radioporadně cestovatel David Hainall. Úroveň služeb je ale srovnatelná. Pokud se pohybujete opravdu ve vysokých horách, můžete využít společného ubytování, kterému se také říká lágry. Můžete si ale i připlatit za pohodlnější pokoj.

Rakousko, Ötztálské Alpy

Tipy – do které alpské oblasti vyrazit

Solná komora u Salzburku – malebné místo, které není příliš daleko od nás. Za sedm hodin jste tam. A milovníci nenáročné pěší turistiky kolem jezer si tam přijdou na své. Okruh kolem jezera Fuschlsee měří asi 12 km a vede po pohodlných stezkách, je tedy možné ho absolvovat i za nepříznivého počasí.

Jezero vyniká smaragdově zelenou barvou a patří k nejčistším v Solné komoře. Salcburští biskupové ho nazývali “Hofküchensee” neboli „jezero dvorní kuchyně“. Drtivá většina ulovených ryb a zvěře přišla na arcibiskupský stůl. Dodnes je tam vyhlášené zámecké rybářství a restaurace specializující se na přípravu ryb.

Jezero Mondsee

O vzniku jména Měsíčního jezera se traduje pověst. Bavorský vévoda Odilo Bavorský přijížděl jednou v noci k jezeru a pravděpodobně by se byl zřítil ze skály do jezera, kdyby si nevšiml odrazu měsíce na jeho hladině. Podle znalců jazyka a historie je však název jezera ve skutečnosti odvozen od slova „Mann“, tedy muž. V osmém století založili Bavoři v Mondsee benediktinský klášter.

„Solná komora je nádherná a za týden je skoro nemožné procestovat ji celou a využít všech jejích možností, které poskytuje k aktivnímu trávení volného času a dovolené. Krásné jsou i tamní cyklistické trasy kolem jezer.

Rakousko, Ötztálské Alpy

Vyznačená cyklistická trasa Salzkammergut Radweg měří 352 km. Obvykle začíná a končí v Salcburku.“ Uzavírá David Hainall.

Ötztalské Alpy

Tuto horskou skupinu najdeme při hranicích s Itálií, kam také přesahuje. Toto horstvo je v Rakousku nejvíce zaledněné. Vysoké horské štíty v kombinaci s ledovci působí velmi zajímavě. David Hainall doporučuje k návštěvě. Turistika má v této oblasti dlouholetou tradici. První chaty tam vznikaly už na konci 19. století. A přijdete si tam na své i vy, kdo máte rádi návštěvy hradů a klášterů. Je jich tam nejvíc z celého Tyrolska.

autor: jsl
Spustit audio