Nejhodnější pacienti. V pardubické nemocnici vyšetřili Pannu Marii a svatou Markétu

29. květen 2018

Pardubičtí lékaři vyšetřili pod počítačovým tomografem dva naprosto klidné pacienty. Do nemocnice totiž dovezli 500 let staré dřevěné sochy - Pannu Marie a svatou Markétu.

Obě pocházejí z chrudimského kostela a restaurátoři je nejprve chtějí prozkoumat a odhalit míru jejich poškození. Jako první šla na řadu svatá Markéta. U jejího vyšetření byla reportérka Naďa Kubínková, která společně s lékaři sledovala její stav na počítačovém monitoru.

V Pardubické nemocnici vyšetřili Pannu Marii. Tomograf ji odhalil vrstvu po vrstvě

V Pardubické nemocnici vyšetřují gotickou sochu Panny Marie
V pardubické nemocnici ošetřovali 500 let starého pacienta. Počítačovým tomografem totiž prošla gotická socha, u které lékaři zjišťovali zdravotní stav. Madonu z Heřmanova Městce důkladně proskenovali a teď už ji mohou dát restaurátoři znovu do formy.

„Na těch scanech je vidět struktura sochy, povrch i dřevěná struktura uvnitř,“ vysvětluje primář radiodiagnostického oddělení Leoš Ungermann. Svatá Markéta je 80 centimetrů vysoká, pochází z 15. století, v chrudimském kostele stála od 19. století. „Přístroj udělal jednotlivé řezy sochou, příčně ji nakrájel po půl milimetrech a z toho jsme schopni udělat 3D rekonstrukci,“ doplňuje primář.

Helena Dáňová z ústavu dějin umění akademie věd objasňuje, co je možné z tohoto vyšetření zjistit. „Pomocí tomografu se dozvíme, jak socha vypadá pod polychromií, nakolik je poškozená a poškozená i hmota dřeva. Socha je v relativně dobrém stavu, nicméně od 19. století se s ní nic nedělo, takže i tohle je pro nás impuls k budoucímu restaurování.“

Perníková socha

Sochu bude restaurovat Hana Vítová, která si už počítačový tomograf vyzkoušela na několika jiných sochách. „Dole je odlomený kousek a vidíme, že je dřevo napadené červotočem a struktura je perníková. Tahle soška mi přijde, že je v dobré kondici, protože se setkávám s tím, že jsou díla úplně na prach. Tohle je zatím jenom perník.“

Panna Marie na vyšetření tomografem v nemocnici v Pardubicích

Vyšetření na tomografu je výhoda a při restaurování výsledky vyšetření usnadní práci. „Pomocí počítačové tomografie nemusíme dělat odběry vzorků. Středověká hmota sochy zůstává více dochována, než tomu bylo třeba před 50 lety, kdy průzkumy metodou CT se ještě nedělaly.“

Pro lékaře ideální pacient

Vyšetření gotické sochy si pochvaluje i primář Leoš Ungerman. Gotická socha totiž nedýchá, leží klidně a v podstatě nezáleží na tom, jakou obdrží dávku záření.

„To my hlídáme, aby pacient dostal co nejmenší množství záření. U sochy je to jedno. Je to nejhodnější pacient,“ usmívá se primář.

Sochy se po restaurování opět vrátí do kostelů k liturgickým účelům anebo budou součástí galerijní expozice.