Nejmodernější hokejová aréna v Evropě, říká o plánované hale majitel HC Pardubice Dědek

11. květen 2022 14:10

Investor Petr Dědek připravil se svým týmem projekt nové multifunkční arény v Pardubicích. Bude domovským stadionem Dynama Pardubice. Jako nejvhodnější lokalita byly vybrány pozemky v rámci areálu dostihového závodiště.

„Plánujeme kapacitu 13 500 diváků pro hokej a 15 000 pro koncerty. Celý komplex zahrnuje kromě hlavní haly, také tréninkovou plochu, hotel s restaurací a kongresovými sály, parkovací dům, který bude zároveň novou tribunou pro dostihové závodiště. Vznikne celkem 1600 parkovacích míst,“ popisuje Petr Dědek.

V areálu bude bazén, tělocvična, regenerační linka. Arénu investor plánuje jako energeticky úspornou budovu s ekologickým provozem a využitím zelené energie. Předpokládané náklady se v tuto chvíli pohybují mezi 3-4 miliardami korun.

„Aréna bude moje soukromá investice. Vycházíme z reálných nákladů vzhledem k tomu, že skupina DD je developerem mnoha projektů, zná velmi dobře ceny za výstavbu. Vykoupením pozemků od města získá město prostředky pro stavbu příjezdové komunikace, která bude sloužit aréně i dostihovému spolku. Pardubice nebude stát aréna žádné peníze,“ říká Dědek.

Plánovaná hokejová aréna má bezprostředně navazovat na dostihové závodiště

Tenisové turnaje WTA i motokros

V rámci multifunkčnosti se v projektu myslí i na jiné sporty. Parametry hlavní i tréninkové haly budou umožňovat pořádání například tenisových turnajů ATP a WTA Tour, ale stejně tak se v aréně můžou pořádat motokrosové závody nebo koňský parkur.

„V architektonickém návrhu jsme vycházeli z organických tvarů přírody a snažili se, aby aréna ideálně vyhovovala prostoru a prostředí, ve kterém má vyrůst. Ve tvaru arény se dají najít různé představy, ale pro nás je to primárně srdce, které bije pro pardubický hokej,“ vysvětluje Tomáš Vymetálek za tým architektů společnosti Tomáš Vymetálek Architects.

 Střecha unese 100 tun

„Půl roku intenzivně pracujeme na detailech. Mezi ně patří umístění jeviště, zavěšení zvuku, světel. Hala bude umožňovat střešní zatížení až 100 tun. Jen pro srovnání současná Enteria arena má pouze 17 tun. Dalším klíčovým prvkem funkčnosti jsou podmínky pro televizní přenosy,“ říká mediální a marketingový konzultant Pavel Poulíček.

Předností lokality je blízkost centru města a zároveň k letišti. Synergické bude podle investora využití arény se závodištěm v průběhu celého roku i při dostizích.

Stavba by měla trvat tři roky a cílem je otevření na konci srpna 2025.

autor: Honza Ptáček | zdroj: HC Pardubice
Spustit audio

Související