Jednání o stavbě velké hokejové haly v Pardubicích budou pokračovat

1. duben 2022 06:33

Město Pardubice bude dál jednat s investorem o výstavbě velké multifunkční sportovní haly pro lední hokej. Většinový vlastník HC Dynamo, podnikatel Petr Dědek, ji chce postavit na dostihovém závodišti. Podle náměstka Jana Mazucha (ODS), který zprávu na zastupitelstvu předkládal, se radnice k ničemu nezavazuje.

Na další kroky má magistrát čas do konce června. Zastupitelé ve čtvrtek schválili odložení závazků, které pro město vyplývají z akcionářské smlouvy s firmou HokejPce 2020, která je většinovým vlastníkem hokejového klubu a kterou vlastní podnikatel Dědek.

Pokud by se obě strany domluvily na tom, že investor postaví halu na závodišti a podepsaly by smlouvu o spolupráci, město by nemuselo opravit restauraci na zimním stadionu a k tomu stavět třetí tréninkovou ledovou plochu. Akcionářská smlouva by tak nebyla aktuální.

Jestli se do června město rozhodne dál v jednáních nepokračovat, nadále musí modernizovat restauraci a stavět třetí zastřešené ledové kluziště. Čas by pak byl do konce letošního roku, vyplývá z dnešního hlasování.

E-mailová korespondence s majitelem hokejového klubu a jeho návrhy nejsou veřejné. Piráti navrhovali je zpřístupnit veřejnosti, k tomu doporučili jednání s podnikatelem Dědkem ukončit. Zastupitelé jejich návrhy odmítli.

Původní hala bez využití?

Hokejová aréna v Pardubicích

Podle zastupitelky Ivany Böhmové (Piráti) město riskuje, že bude sice ve městě velká aréna pro 15 000 diváků, kam se přestěhuje hokejová extraliga, ale zimní stadion s 9000 místy pro diváky bude nevyužitý. Stále podle ní existuje riziko, že radnice se bude finančně podílet na infrastruktuře, která si investice do arény vyžádá.

Její obavy primátor Martin Charvát (ANO) odmítl s tím, že v korespondenci s investorem město odepsalo, že stavět parkovací dům nebo lávku přes hlavní silnici k závodišti není reálné, respektive že město je kvůli nové aréně stavět nebude.

Podnikatel Dědek již dříve uvedl, že hodlá stavět arénu, která bude patřit mezi nejmodernější v Evropě. K ní bude náležet hotel s kongresovým centrem. Hala by měla odpovídat technickému vybavení v NHL.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související