Největší rizika jsou alkohol a skoky do vody, varuje vodní záchranář

10. srpen 2018 10:10

Každý tráví dovolenou jinak. Někdo jede k moři, někdo na hory, někdo nejede nikam a někdo se rozhodne své volno využít k ošetřování druhých. Třeba u vody.

To je případ Vodní záchranné služby (VZS) na Pastvinách. Členové Českého červeného kříže u přehrady na Divoké Orlici tráví své dovolené, aby v případě potřeby zachraňovali lidem životy.

Teploty venku stoupají nad třicet stupňů, kempy a pláže na březích jsou plné.  Po hladině pastvinské přehrady proto jezdí záchranáři na pravidelné obhlídky. „Nejčastěji nás lidé volají k drobným zraněním, řezné a tržné rány, klíšťata, drobné odřeniny, občas zlomenina. Z těch technických zásahů to je vyhledávání pod vodní hladinou, třeba klíče nebo dioptrické brýle,“ popisuje nejčastější zásahy na přehradě velitel VZS Pastviny Michal Jirout.

Největší rizika: Alkohol a skákání

Nejrizikovější jsou podle Michala Jirouta při koupání dvě věci. Alkohol a skákání do vody. „Může tam být skalní plotna, která není vidět. Může tam být spadlý kmen pod vodou, nasáklý vodou a může být v metru nebo dvou hloubky,“ upozorňuje velitel VZS.

Navíc hladina je o 2,5 metru níž, než je obvyklé. Tam, kde se třeba ještě před týdnem dalo skákat, už to nemusí být bezpečné. Na Pastvinách lidé nejčastěji skáčou ze skal nebo mostu. Vstup na mostní konstrukci je ale přísně zakázaný.

„Alkohol se v poslední době nejvíce řeší a pravidelně sem jezdí na obhlídky Policie České republiky a má tady člun. Kontroluje pohyb po vodní hladině a mohou udělovat i pokuty.“

Pro děti vestu, ne rukávky

Bezpečnost je potřeba dodržovat i na šlapadlech: „Legislativa to nevyžaduje, ale děti by vždycky měly mít plavací vesty. Rukávky nebo kruhy se do toho nepočítají, vždycky to může prasknout.“

Záchranáři mají ze služebny dobrý výhled přímo na protější pláž

Všichni záchranáři tráví na přehradě svou dovolenou. Dobrovolníků, kteří chodí ve svém volnu pomáhat, je dost. Přesto se novým zájemcům nebrání. „Momentálně je nás dost, ale uvítali bychom, kdyby k nám přišli další noví členové,“ uzavírá Jirout.

Současní členové VZS na Pastvinách často patří mezi příslušníky složek IZS. Jsou mezi nimi záchranáři, zdravotníci, policisté i hasiči.

Co kdyby...

Vodní záchranáři nejsou profesionální jednotkou, jsou ale napojeni na integrovaný záchranný systém. V případě potřeby je kontaktujete přes linku 112, aplikaci Záchranka nebo na speciálním telefonním čísle.

autor: Josef Ženatý

Související