Největší sbírku papírových betlémů najdete v Hernychově vile

2. leden 2016

Slavnou vilu v Ústí nad Orlicí si můžete prohlížet hodiny. Nejen její secesní interiér, ale samozřejmě i celou řadu unikátních předmětů a souborů. V domě totiž sídlí městské muzeum, které se mimo jiné stará také o vzácnou sbírku papírových betlémů. Řada z nich je v samostatné expozici k vidění po celý rok.

Oblast Orlickoústecka se tvorbou papírových betlémů proslavila. Malují se zde dvě a čtvrt století. Místní malíři a tvůrci betlémů využívali velmi dostupný materiál. Díky textilní výrobě a průmyslu ve městě a okolí totiž měli k dispozici dostatek obalového papíru, ve kterém se transportovaly žoky bavlny.

Noviny a klihové barvy

Později ale stačilo jen slepit noty a noviny. „Právě z novin mám vždycky radost, protože mnohokrát pomohou určit dobu, kdy autor betlém vytvořil, je to ale doslova detektivní práce," dodává s úsměvem ředitelka městského muzea Jarmila Süsserová. Klihové barvy a později umělecká tempera pak na tomto papírovém podkladu vykouzlily, podle zručnosti malíře i zavedených zvyklostí, řadu darovníků, Svatou rodinu a všechno to, co k Betlému zkrátka patří.

V současnosti obsahuje muzejní sbírka betlémů na dvanáct tisíc součástí. Najdeme v ní na třicet původních kompletních betlémů. I když se na první pohled mohou zdát sobě velice podobné, každý má svoje zvláštnosti. Mezi nejznámější autory betlémů 19. století patří malíři z rodiny Täuberových, Jarolím Štantejský, Vojtěch Hernych, ve 20. století Jiří Knapovský. Betlém Jarolíma Štantejského, po generace stavěný v rodině Knapovských, byl prvním malovaným betlémem, který se do obnoveného městského muzea v roce 1990 dostal.

Vánoční betlém Jiřího Knapovského z let 1980 - 2000

Velmi křehká krása

Na rozdíl od dřevěných betlémů jsou ty papírové samozřejmě choulostivější. Je na nich vidět, jak je lidé doma často museli spravovat, podlepovat vším možným, co měli po ruce, pozadí třeba i cíchami. Rozhodně to ale nebyla taková péče, s jakou se teď o betlémy starají pracovníci městského muzea. Do výstavní místnosti nesmí pronikat denní světlo a teplota musí být stálá.

„Každoročně se lidem snažíme ukázat něco nového, betlémy obměňujeme a pořádáme sezónní výstavy. Letos je to například výstava Jubilující betlémáři. Lidé si na ní mohou prohlédnout betlém Vojtěcha Hernycha nebo Františka Štancla," dodává ředitelka muzea Jarmila Süsserová.

Betlém Františka Štancla z první poloviny 20. století

Sbírka betlémů Městského muzea v Ústí nad Orlicí čítá na dvanáct tisíc součástí. Přírůstky muzeum získalo z více jak stovky zdrojů a dnes eviduje na padesát jmen autorů papírových betlémů. Někdy je ale těžké určit, kdo betlém skutečně vytvořil. Malíři svoje díla dříve většinou nesignovali.

Přesto ale se pracovníkům muzea podařilo asi u třiceti osmi autorů přiřadit i dílo. Vytvořili dokonce speciální vzorník. V otočných vitrínách přímo v expozici si mohou návštěvníci zblízka prohlédnout „rukopis“ malířů betlémů a třeba i pomoci zaměstnancům muzea v jejich bádání.

Stále živá tradice

Stojí určitě za připomenutí, že se v Ústí nad Orlicí dosud zachovala zajímavá tradice, a to „chození po betlémech“. Betlémáři se vzájemně každoročně od Štěpána do Hromnic navštěvují a prohlížejí si až osmimetrové papírové betlémy, postavené většinou v obývacích pokojích. Oproti Třešti, kde soukromé domy mohou navštěvovat také turisté, je ale atmosféra orlickoústeckých obchůzek daleko komornější.

Expozice betlémů v Městském muzeu Ústí nad Orlicí
autor: BRA
Spustit audio