Největší stádo ovcí a koz se pase v Koclířově

7. listopad 2015

Jan Látal měl ke zvířatům vždycky hodně blízko. Jeho rodiče pracovali v družstvu a on sám se stal zemědělským inženýrem. S chovem ovcí a koz začal už na své rodné Hané. Protože ale toužil po větším stádu, přestěhoval se do Koclířova. V okolí obce poblíž Svitav totiž našel 160 hektarů volných pastvin.

Chovatel žije se svou rodinou v Koclířově přes deset let. Založil tu svou ekofarmu. Chová stohlavé stádo koz a stará se přibližně o pět set ovcí, z toho 350 bahnic.

Jan Látal se zaměřuje na chov českých plemen koz, kozy bílé a hnědé. Na své ekofarmě chová ovce plemen Suffolk, Merinolandschaf a Romanovská ovce. Kozy a skot jsou ustájeny v pronajaté stáji K174, kde kdysi hospodařilo místní zemědělské družstvo.

V současné době se Jan Látal ve stáji stará asi o padesát letošních koz a další dvacítku koz, které se narodily v loňském roce a mohou se už připouštět. Zbytek koz je až v podstatě do zámrzu na pastvinách. Zhruba polovina koz jsou dojná zvířata, mléko zatím ale chovatel zkrmuje.

Momentálně ovšem farmář připravuje prostory a technologie na jeho zpracování. Kůzlata, která nejsou určená k chovu, jsou jatečná, ekofarma dále odchovává plemenné kozlíky a zvířata určená k chovu.

Kozy na volné pastvě

Kozy se na volných pastvinách pasou asi na osmihektarové ploše. Jsou za elektrickými ohradníky, Jan Látal k tomu dodává: „Je pravda, že naše kozy by potřebovaly spíše pevné ohrady. Jak už to totiž u koz bývá, jsou velice mazané a vynalézavé. Dřeviny v našich ohradách jim stačí. Kozy totiž, na rozdíl od ovcí, spásají primárně vyšší patro. Přesto musíme, i když jde o náletové dřeviny, pastvu koz určitým způsobem kontrolovat. “

Border kolie hlídají, aby se stádo nerozuteklo

Jan Látal chová také několik koní. Ty ale „rančerským“ způsobem nevyužívá. Při shánění stád mu pomáhají hlavně jeho dvě border kolie, Dorotka a Betynka. Chovatel si život v zemědělství vybral a možná k němu byl i svým způsobem, vzhledem k rodinné tradici, předurčený.

Se svým chovem a provozem ekofarmy je spokojený, i když připouští: „Spíš vidím to, že je stále co zlepšovat a snažím se dívat dopředu. Mým cílem je dobře fungující a prosperující farma, která nás uživí. A která nám samozřejmě bude poskytovat radost. Ta práce nás baví. Proto chceme mít stále pocit, že to děláme tak, jak nejlépe umíme.“

Chovatel Jan Látal se svým stádem ovcí
autor: BRA
Spustit audio