Pilíře nedrží pohromadě. Lávka ke Slavíkovým ostrovům potřebuje urychlenou opravu

13. říjen 2021 09:47

70 metrů dlouhá lávka, která lidem z Přelouče slouží k vycházkám přes Labe směrem na Slavíkovy ostrovy, je ve špatném technickém stavu. Poškozené má hlavně nosné železobetonové pilíře. Odhalila to nedávná kontrola, přeloučská radnice tak musí rychle zjednat nápravu.

Podle vyjádření města zatím lávka bezpečná je, tím pádem je i nadále v provozu, žádný zákaz vstupu na místě není a lidé ji tak zatím můžou využívat dál. Problém je podle radnice ve spodní části stavby, to znamená v pilířích, které podpírají dřevěnou mostovku.

Jde o tři mohutné železobetonové bloky zapuštěné do říčního dna. Při bližším pohledu je u jednoho z nich patrné, že z něj odpadl kousek betonu a odhalil část armatury. Zásadní informace ale podle města přinesla nedávná kontrola. Odborný posudek označil technický stav na pilířů na stupnici od jedné do pěti číslem pět. To znamená velmi špatný technický stav.

Do roka opravit, nebo zavřít

Podle starostky Ireny Burešové (ODS) musí na základě kontroly jednat rychle, protože podle posudku je nutné lávku opravit nejdéle do roka, jinak by hrozilo její zavření. Vedení města proto začátkem října rozhodlo uzavřít  smlouvu s firmou na vypracování projektové dokumentace na opravu spodní části lávky a taky na získání stavebního povolení, město zato zaplatí  400 tisíc korun.

Řeka Labe v Přelouči

Přelouč tedy půjde cestou prodloužení životnosti lávky, stavět novou neplánuje, byť to navrhoval expertní posudek. Podle Burešové na novou lávku peníze nemají, navíc počítali s tím, že úplně nová lávka vznikne v rámci budoucího splavnění Labe, jenže to je pořád v nedohlednu.         

Kolik bude oprava stávající lávky stát, radnice zatím přesně neví, musí počkat, co řeknou projektanti. Nicméně podle vedení Přelouče je už teď jisté, že to bude otázka řádově milionů korun. Oprava lávky začne podle města příští rok, a pokud vše půjde hladce, mohla by si stavební firma staveniště převzít někdy z kraje roku 2022, odhaduje starostka Burešová. Po dobu oprav bude muset být samozřejmě lávka pro chodce a turisty úplně zavřená.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související