Němčice u Litomyšle chrání nová hráz, zachytí i stoletou vodu

26. říjen 2018 14:15

Němčice u Litomyšle nově chrání před povodněmi poldr. Tedy nádrž, která je za normálních okolností suchá a bez vody. Když ale přijdou přívalové deště nebo rychlé tání jarního sněhu, nepustí pod hráz větší množství vody, než jaké je schopné pojmout koryto potoka ve vesnici. Nový poldr za víc než 30 milionů korun postavily Lesy České republiky.

„Stavba je pro obec důležitá, protože dále proti proudu jsou dvě údolí, tam když spadne voda, tak u nás se to spojí a teče to a je to nebezpečné pro obec. Zažili jsme to v letech 1997 a 2004,“ říká starosta Němčic u Litomyšle Josef Racek.

Poldr je zatím suchý, voda tam není. Ale kdyby začalo pršet, bude u hráze hloubka 9 metrů a voda následně bude přetékat přes bezpečnostní přeliv. „Ale to by bylo jenom v případě stoleté vody, protože ta suchá nádrž má zachytit stoletou vodu,“ vysvětluje správce vodních toků Lesů ČR Tomáš Sajdl.

Nový suchý poldr v Němčicích

Lesy České republiky se starají o lesy, ale ve správě mají i vodní toky, vysvětluje Tomáš Sajdl. „Máme ve správě tisíce kilometrů vodních toků v rámci celé republiky, a to nejenom v lesích, ale i v intravilánech obcí a je to jedna z veřejně prospěšných funkcí, kdy se Lesy ČR podílí na protipovodňové ochraně.“

Suchý poldr je v rámci Lesů ČR objemem i rozsahem nejvýznamnější akce za posledních 20 let. Stavba začala na podzim 2016 a skončila letos v létě. Ale příprava trvala 10 let.

Stavba poldru nad Němčicemi stála přes 30 milionů korun. Dvě třetiny částky pokryla dotace z Ministerstva zemědělství.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související