Nemocnice Pardubického kraje znovu zakázaly návštěvy

11. září 2020

Nemocnice Pardubického kraje vyhlásily kvůli zhoršené epidemické situaci od pátku zákaz návštěv pacientů. Opatření platí do odvolání pro všech pět krajských zařízení, tedy nemocnice v Pardubicích, Svitavách, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Chrudimi.

Na doprovod u porodu se zákaz nevztahuje, výjimku mají také návštěvy dětských pacientů, uvedla společnost v tiskové zprávě.

„Opatřením chceme chránit pacienty i personál. Mezi nakaženými se objevuje mnoho osob, které nemají žádné příznaky, o infekci nevědí, a bohužel se tak mohou podílet na šíření nemoci,“ řekla ústavní epidemioložka Nemocnice Pardubického kraje Lucie Bareková.

Návštěva dětských pacientů je možná

Výjimku z opatření mají návštěvy u dětských pacientů, lidí se sníženým intelektem a doprovod u porodu. Po domluvě s ošetřujícím personálem mohou návštěvy k pacientům v terminálním stadiu nemoci. Ve všech případech je však nutné, aby návštěvy nevykazovaly známky respiračního onemocnění nebo neměly zvýšenou teplotu. Všichni musejí být vybaveni ochranou nosu a úst, případně dalšími ochrannými pomůckami.

Nemocnice mají aktuálně 24 pacientů s covidem-19, tři jsou v těžkém stavu. Nemocnice jsou v běžném provozu a neomezují plánovanou péči, zaznamenávají však postupný nárůst pacientů, jejichž stav vyžaduje hospitalizaci. V případě zhoršení situace se zvýší lůžková kapacita pro pozitivní pacienty, jen v Pardubické nemocnici mohou být k dispozici desítky lůžek.

„Běžná kapacita infekčního oddělení již není bez návratu k omezené péči dostačující, a tak jsou pacienti s koronavirem hospitalizováni i v dalších nemocnicích. V praxi to znamená, že mají jednotlivé odbornosti zřízena izolační lůžka, která mohou postupně obsazovat,“ uvedla mluvčí Pardubické nemocnice Kateřina Semrádová.

Zákaz návštěv začal platit kvůli rostoucímu počtu případů covidu-19 už dříve i v jiných zařízeních v kraji. Například nesmí od 4. září do nemocnice následné péče v Moravské Třebové. O den dříve zavedlo opatření také sanatorium Topas v Holicích na Pardubicku. Od úterý je pro návštěvy zavřený Domov pro seniory v Heřmanově Městci na Chrudimsku, který zřizuje město Praha.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související