Dvacet středních škol v Pardubickém kraji má třídy v karanténě

10. září 2020

Na středních školách, které zřizuje Pardubický kraj, je aktuálně kolem 130 lidí v karanténě kvůli koronaviru. Pozitivní testy mělo několik lidí. ČTK to řekl vedoucí krajského odboru Martin Kiss.

Zhruba sedm desítek krajských středních škol navštěvuje nyní na 19 tisíc žáků. Karanténní opatření se týkají 20 škol, nejvíc jich je Svitavsku, kde jsou ohniska nákazy. „Všechny naše školy jsou v provozu. V karanténě jsou žáci i zaměstnanci školy. Ředitelé postupují podle pokynů ministerstva školství,“ řekl Kiss.

Zavřené třídy, škola funguje dál

Například v Pardubicích jsou v karanténě čtyři třídy na dvou základních školách. Pardubice zřizují 17 základních škol, které mají kolem 9000 dětí. „Statistika je ze středy, každý den se statistiky mění. Nikde není zavřená celá škola. Metodiky mají školy od ministerstva školství, my nemáme kompetenci dávat jim doporučení,“ řekla vedoucí odboru školství pardubického magistrátu Ivana Liedermanová.

V celé zemi od dneška musí mít všichni roušku ve vnitřních prostorách. Žáci a studenti nosí roušku na chodbách, ve třídě ji nemají. Nosit roušku nemusí lidé při sportu, při konzumaci jídla a pití, děti v mateřských školách či lidé s duševní poruchou.

Ve středu odpoledne bylo v kraji nemocných 453 lidí, na 100.000 obyvatel tak připadlo 83 nákaz. Nejvíc pozitivních bylo na Pardubicku a Svitavsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související