Nenechte se zaskočit přísnější kontrolou na STK

30. srpen 2017

Od začátku roku 2016 už v Česku platí nová pravidla pro STK, která zjednoduší administrativu, ale mírně prodlouží nebo zdraží samotnou prohlídku. Ministerstvo dopravy chce bojovat proti podvodům na STK, kdy v některých případech auto na stanici technické kontroly ani nebylo a technici přesto vystavovali doklad o absolvování prohlídky a měření emisí.

Kontroloři teď musí pořizovat kompletní fotodokumentaci auta a následně se data posílají do databáze ministerstva. Přísnější je i emisní kontrola, kde se auto napojí na diagnostiku. Zjistí se tak třeba závady motoru. Motoristé by na přísnější STK měli myslet i při koupi ojetého auta a raději se vyhnout upraveným vozům s neschválenými doplňky.

Sklon světel. Víc už při kontrole nedoženete

„V momentě, kdy sjedete se svým autem na kontrolní linku, už nemůžete žádným způsobem zasahovat. Znamená to, že když technik odhalí sebemenší závadu a upozorní vás na ni, vy už nesmíte nic narychlo upravovat. Výjimkou jsou světla,“ říká odborník na dopravu Robert Vacek.

Závady se na stanicích technické kontroly rozdělují na lehké, vážné a nebezpečné.
  • Při zjištění lehké závady vám na stanici technické kontroly udělí protokol o prohlídce, nálepku na registrační značku a vyznačí platnost do technického průkazu.

  • Při vážné závadě můžete s autem jezdit dál a do 30 dnů musíte závady odstranit. V této lhůtě je třeba se opět dostavit na stanici technické kontroly k opakované prohlídce.

  • Při zjištění nebezpečných závad už vám s autem odjet nedovolí a auto budete musetz linky odtlačit a zavolat odtahovou službu. S takovým vozidlem už nesmíte pokračovat na silnici. „Mohlo by se stát, že budete mít nějakou kolizi, dopravní nehodu a jakmile při šetření policisté nebo pojišťovna zjistí, že jste byl účastníkem silničního provozu bez technického oprávnění, škoda jde za vámi,“ varuje dopravní expert.

Všechny doplňky po úpravě na autě, včetně jiných kol musejí být homologované. Větší zásahy musíte mít dokonce zapsané ve velkém technickém průkazu. Pokud si na auto chcete pořídit například větší disky, musíte se řídit povolenými rozměry, které jsou uvedené na zadní straně velkého technického průkazu.

autor: RIH
Spustit audio