Není jablko jako jablko
Krásně naleštěná červená jablka patří k vánoční tabuli už odpradávna. Ovocnářka Zdena Koberová se zabývá starými odrůdami ovoce a doporučuje panenské české.
Tato odrůda je známá spíše pod názvem panenská jablíčka. Panenská jablíčka se ideálně hodí jako ozdoby na vánočním stromečku.
Panenské české
Je to velmi stará česká odrůda. Plody jsou malé až střední, červené, případně s žíhaným líčkem. Chutná šťavnatě, sladce navinule s typickým aroma, renetovitě, velmi dobře. Využívá se k přímému konzumu i na výrobu moštů, vín a pálenek. Dá se i povidlovat a sušit.
Jablka po otlačení nehnijí, nevadnou. Jsou výborně uchovatelná. Odolnost proti mrazu je vysoká, strupovitostí ani padlím netrpí. Dobře prosperuje i ve vyšších polohách, i na severních svazích. Vyžaduje těžší, vlhčí půdu, patřičně hlubokou a úrodnou. Panenské české patřilo v minulosti k jedné z nejrozšířenějších odrůd u nás, bylo velmi ceněno pro své chuťové i tržní vlastnosti.
Další odrůdou je strýmka
Další velmi starou odrůdou, která vydrží při dobrém uskladnění dokonce až dva roky, je strýmka.
Strýmka je odrůda patrně německého původu, jejíž vznik nelze snad ani přesně datovat. Ve starých pomologiích se píše, že vznikla snad v Porýní a byla hojně rozšířena už na konci 18. století.
Je to odrůda nenáročná, většinou dobře a zdravě rostoucí. Odrůda si poradí s mrazy, je relativně odolná i proti strupovitosti. Ani padlí jabloňové ji nevyhledává. Vhodná je pro vyšší tvary – polokmen či vysokokmen na pláněti. Dokáže vytvořit krásné stromy s velkými korunami a dosáhnout vysokého stáří.
Plody jsou spíše střední velikosti. Mají často kuželovitě vejčitý tvar, některé mohou být i kulatější. Na osluněné straně jsou červeně žíhané nebo jen pokryté červení. Jejich základní barva je zelená. Mají nakyslou chuť, která nijak příjemně nepřekvapí. Sklízí se v říjnu, do konzumní zralosti vstupuje až v únoru. následujícího roku. Výborná odrůda pro výrobu moštů.
Víte, že…
…jablka se kdysi uchovávala v krechtech? Podle ovocnářky Zdeny Koberová je krecht prohlubeň vytvořená přímo pod stromem, do které se vloží jablka a přikryjí se slámou nebo lupením. Na jaře se hromádka odkryla a jablka chutnala jako čerstvá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.