Neposlušný pes? Na vině je téměř vždy jeho pán

3. červenec 2014

Klára Hlubocká je psovodem Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje. Se svým psem Samem patří dokonce do elitní skupiny lidí a psů, kteří pomáhají policistům hledat ztracené nebo zavalené lidi.

My jsme ale v Radioporadně udíleli praktické rady, jak zvládnout základní prvky ve výcviku. Posluchači se ptali nejčastěji na to, jak překonat bojácnost svých psů. Věnovali jsme se i dalšímu nešvaru – jak zabránit tomu, aby pes vedl svého pána a tahem vodítka určoval, jak rychle se půjde.

Klára Hlubocká radí: vezměte svého psa na vodítko a vyjděte na procházku. Jakmile začne táhnout, zastavte se a čekejte, dokud pes nepovolí. A takto pokračujte, dokud pes nezvolní, i kdyby to mělo znamenat zastavení při každém dalším kroku. Možná se v následujících dnech při procházkách nedostanete příliš daleko, ale pokud budete mít trpělivost, váš pes po čase pochopí, že pokud bude táhnout, nedostane se na svou oblíbenou louku a procházka skončí po pár desítkách metrů.

Klářin pes Sam

Klářin pes Sam

A ještě perlička: posluchači, kteří se podívali během Radioporadny na webkameru, mohli být svědky nového kousku Sama – psa záchranáře. Sam nám předvedl, jak uklízí odpadky do koše. V dalším roce se chce pustit do třídění papírů a plastů. Klára Hlubocká slíbila, že při další návštěvě studia ČR Pardubice už tento nový kousek společně se svým psím kamarádem předvedou

autor: jsl
Spustit audio