Nesestouplá varlata a zúženou předkožku řeší jednodenní chirurgie

3. květen 2018

Dětský chirurg Libor Janeček je propagátorem jednodenní chirurgie. Podle něj si ambulantní operace pro své děti vyžádali sami rodiče, kteří nechtějí své děti nechávat několik dnů v nemocnici.

Na jednodenní chirurgii se řeší jednodušší zákroky. Doktor Libor Janeček v Ústí nad Orlicí nejčastěji operuje nesestouplá varlata u malých chlapců. Dalším velmi častým problémem jsou zúžené předkožky, pupeční i tříselné kýly a záněty slepého střeva.

Nesestouplá varlata u malých chlapců

„Jde o to, že chlapeček nemá v šourku kuličku. Ta může být až v břiše. Do půl roku věku chlapce se nic neděje. Potom už by měl dítě vidět dětský urolog nebo chirurg, a do roka by se měl problém vyřešit,“ říká doktor Janeček a pokračuje: „Pokud je ale varlátko v třísle nebo už na sestupu z třísla k šourku, počkám klidně do dvou let věku dítěte. Čím dál častěji se totiž mluví o škodlivosti podávání anestezie úplně malým dětem. Proto je podle mého názoru lepší s operací počkat.“

Nejčastější dotazy jsou na předkožky

Podle Libora Janečka jsou v jeho on-line poradně nejčastější dotazy na předkožky. „To, že má chlapec zúženou předkožku, je zcela normální. A pokud mu to nečiní potíže, například zánět nebo problém při močení, nemusí se s tím dlouho nic dělat. Až teprve kolem pátého, šestého věku, před zahájením školní docházky,“ vysvětluje lékař.

Problémy s předkožkou jsou dva:

  • Předkožky slepené s povrchem žaludu – to je jednodušší problém, který chirurg umí lehce vyřešit.
  • Zúžená předkožka – tady je třeba rozcvičování podle návodu lékaře.

Převážná většina těchto problémů se ale řeší konzervativně, bez nutnosti operace. Razantní strhávání už v novorozeneckém věku doktor Janeček rozhodně nedoporučuje!

Ruce v kapsách

Laparoskopické operace

Laparoskopie, to je převrat v dětské chirurgii. Původně se říkalo, že není vhodná pro děti, dnes je velmi preferovaná například u břišní chirurgie, například u zánětů slepého střeva. U kýly se ale postupuje konzervativní cestou.

Pupeční kýla se může sama zatáhnout

„Chlapecké tříselné kýly ve věku do jednoho roku se často uskřinují, proto se operují hned, jak se rozpoznají. U starších chlapců se může počkat.

Rozhodně ale nespěcháme s pupeční kýlou. Velmi často totiž dojde k tomu, že se pupík sám zatáhne, takže klidně čekáme až do tří let věku dítěte,“ uzavírá MUDr. Libor Janeček.

Spustit audio