Nevychované dítě? Promiňte, je to autista

2. duben 2014

Hraje si na pískovišti. Už hodinu přesýpá písek z jedné nádoby do druhé. S ostatními dětmi vůbec nekomunikuje. Voláte na něj, nereaguje.

Chcete ho vytrhnout z jeho monotónní a pravidelné činnosti, ale se zlou se potážete. Dítě spustí neuvěřitelný křik, kope kolem sebe a vy nevíte, co s ním. I takto může vypadat projev autismu.

50 tisíc autistů

Dětí s touto nemocí stále přibývá. Dnes jich žije v České republice kolem 50ti tisíc. Problém autistických dětí je v tom, že nedokážou správně pochopit a vyhodnotit, co vidí, slyší a cítí.

Nevychované nebo autistické dítě?

Autismus je jedna z nejvážnějších poruch dětského mentálního vývoje. Mnoho lidí nedokáže rozlišit na veřejnosti nevychované dítě od autistického. Málokdo si dokáže představit, jak může být matce malého autisty, na kterou se v obchodě, v autobuse nebo právě na pískovišti ostatní dívají káravýma očima. Právě tito rodiče a jejich děti potřebují podporu a pochopení.

Lucie Kopáčová, Martina Čecháčková, Markéta Jirásková

V Pardubicích autistům pomáhají například v Dětském rehabilitačním centru Lentilka nebo v Rodiném integračním centru. Do studia si o životě s autisty přišly popovídat speciální pedagožka Martina Čecháčková a sociální pedagožka Lucie Kopáčová. Pořadem provází moderátorka Jitka Slezáková.

autor: jsl
Spustit audio