Nezachraňujte malé ježky! Nepotřebují to

11. říjen 2015

Malých i velkých ježků mají v těchto dnech v Záchranné stanici volně žijících zvířat ve Vendolí na Svitavsku plno. Lidé je nacházejí opuštěné a jsou přesvědčeni, že potřebují pomoc.

Ze svých zahrádek nebo volné přírody je přenášejí do stanice, kde se o ně starají ošetřovatelé. Věra Pavlasová se tam byla podívat a zjistila, že přemístění ježků je nejen zbytečné, naopak jim ani neprospívá.

„Tady v ošetřovně jsou ježci dá se říci zcela zbytečně, protože národní sport sbírání ježků je v plném proudu,“ říká vedoucí záchranné stanice Josef Zelený.

Dejte mu raději kousek masa

A dodává: „S ježky to funguje tak, že všichni citlivější lidé všechny ježky sbírají, protože se jim zdají malí. Ti lidé si ale neuvědomují jednu věc, že ten ježek přibírá týdně 50 až 70 gramů. To znamená, že když najdou ježka, který má na začátku října 150 gramů, tak on v pohodě stačí zazimovat. Je úplně zbytečné ho brát domů, stačí, když ho ti lidé přikrmují, když ho mají na zahrádce.“

Zimní hibernace
Zimu ježek přečkává ve stavu hibernace, pravém zimním spánku, kdy jeho tělesná teplota poklesne na pouhých 5°C a tělesné funkce se zcela zpomalí. Aby úspěšně přezimoval, měl by v říjnu vážit nejméně 400 g. V listopadu by měl by vážit nejméně 600 g.

Paní Dana Grosmanová přišla s krmením: „Nejmenší dostanou ještě mléčnou stravu, postupně se přikrmuje polotuhou stravou, to znamená nějaké maso s rýží nebo kapsičky pro kočky. Ty větší ježci dostanou granule. Ty už se chystají i na vypouštění.“

Jablka jsou mýtus

Ježkům podle Grosmanové jablka moc nechutnají: „Ježek je hmyzožravec, tudíž by museli být hodně nucení, aby pozřeli ovoce a zeleninu. Ježci toho hodně rozcourají a poničí, než sežerou, protože jsou taková čuňátka. Malý ježek sní ale za den 100 gramů stravy a k tomu asi deci mléka.“

Vedoucí stanice Josef Zelený vysvětluje, že ježkům spíš než ovoce chutná práv kočičí strava: „Je to hmyzožravec, takže jak ucítí masovou kapsičku, tak fičí, protože jim to velice chutná, takže je to bez problémů.“

Ježek bělobřichý

Někdy ježci pomoc opravdu potřebují

Ježek patří do záchranné stanice, pokud je zraněný, vykazuje nenormální chování, je stočený uprostřed ulice ve dne. Stává se, že o život přijde maminka malých ježků, pak je také potřeba pomoci. Pokud ale vidíme malé ježky, kterým nic není, neměli bychom je sbírat, protože jinak se dosáhne toho, že původní verze ježka v přírodě, která rodila na jaře, vyhyne.

„Jedná se i o to, že my z humánních zachráníme malého ježečka na podzim, krmíme ho, on si zazimuje, pohlavně dospěje v srpnu, mláďata má pak opět na podzim. My ta mláďátka opět zachráníme a mezitím nám ta zdravá populace ježků odejde, takže se uzavírá kruh,“ vysvětluje Josef Zelený.

V posledních dnech vypustili ze záchranné stanice Zelené Vendolí do volné přírody 15 malých ježků.

autor: PAV
Spustit audio