Jáhlové knedlíky bez masa
Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.
Jáhly jsou v podstatě proso, samo o sobě se ale konzumovat nedá. Má totiž tvrdou a nepoživatelnou slupku. Proto se začalo loupat a jáhly byly na světě.
Jsou přirozeně bezlepkové a dobře stravitelné. Mají vysoký obsah železa, fosforu, vápníku i hořčíku a také vitamínu B1 a B2. Jsou dobré pro slinivku a slezinu. A také například jako podpora při chudokrevnosti či zažívacích problémech. V neposlední řadě náš organismus také v chladných dnech prohřejí.
Dnes pro vás máme tip na jáhlové knedlíky s „uzeninou“ bez masa.
Budete potřebovat:
- 250 g jáhel
- 0,5 l vody
- 1 cibuli
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 balíček uzeného tempehu (190-200 g)
- půl lžičky mletého kmínu
- třetinu lžičky mletého koriandru
- sůl a olej
Postup:
- Uvaříme jáhly, v poměru s vodou 1:2 (tedy vody je jednou tolik co jáhel).
- Vaříme asi 20 minut, až se voda vyvaří.
- Poté necháme jáhly vychladnout a následně přidáme špetku soli a tolik mouky, aby se vytvořilo hutné těsto.
- Na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli a tempeh.
- Při smažení osolíme a dochutíme dalším kořením.
- Z kousků těsta vytváříme placičky, které naplníme trochou tempehové směsi.
- Následně je překlopíme a vytvarujeme z nich knedlíky.
- Vaříme v osolené vodě.
- Podáváme se zelím nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.
Související
-
Musaka z brambor a lilku
Dnešní Apetýt nabídne vegetariánskou verzi musaky – jídla, které možná znáte z dovolené v Řecku. Obsahuje vrstvu opečené zeleniny a brambor.
-
Mrkev na smetaně
Dnes bude v hlavní roli pátečního receptu mrkev – věděli jste o ní, že pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.