Vegetariánské lasagne
Apetýt přináší další vegetariánský recept. Tentokrát si pochutnáte na lasagních. Obecně se má za to, že je to pochoutka, kterou pro svět vytvořili Italové. Některé zdroje uvádějí, že velmi podobný pokrm se podával i na dvoře anglického krále Richarda II. ve 14 století.
Nejčastěji se lasagne připravují naslano. Většinou s nádivkou z mletého masa. Výborně ovšem chutnají i ve sladké variantě. A to s nádivkou z tvarohu, skořice a rozinek. My jsme vybrali recept naslano, ovšem bez masa.
Co potřebujete?
- balíček lasagní
- 200 g čedaru
- 400 g mozzarelly
- 200 g žampionů
- 150 g červené čočky
- 2 menší cibulky
- 2-3 stroužky česneku
- 1 nastrouhanou mrkev
- kousek strouhaného celeru
- 1 plechovku drcených rajčat
- 1/2 lžíce rajčatové šťávy
- 2 lžíce tamari omáčky
- olivový olej
- sůl a pepř
- bobkový list a tymián
na bešamel: máslo, hladkou mouku, mléko a sůl
Postup:
- Nejprve si připravíme náplň do lasagní.
- Rozpálíme pánev a na oleji postupně osmahneme na kousky nakrájenou cibulku, nastrouhaný celer a mrkev, na plátky nakrájený česnek a nakonec také nakrájené žampióny a dopředu namočenou a slitou červenou čočku.
- Směs promícháme, osolíme, opepříme a přidáme do ní také bobkový list, tymián a drcená rajčata. Chvíli podusíme.
- Pak vmícháme rajčatovou šťávu a tamari omáčku. Dle chuti můžeme ještě dosolit a dopepřit. Opět chvíli podusíme a odstavíme.
- Dále si připravíme bešamel, a to klasicky tak, že do rozpuštěného másla přidáme mouku a následně pomalu také trochu mléka. Stále mícháme.
- Bešamel by měl být hladký a krémově hustý. Dochutíme ho solí.
- Stačí ho opravdu jen tolik, aby nám vyšel asi na 4 vrstvy na pokapání základní směsi.
- Jakmile máme směs i bešamel připravené, vymažeme máslem zapékací mísu a začneme ji plnit.
- Na dno dáme vrstvu lasagní, na ni vrstvu směsi, pokapeme bešamelem a opět dáme lasagne, směs a bešamel.
- Končit bychom měli vrstvou lasagní posypaných nastrouhaným čedarem a pokrytých plátky mozzarelly.
- Pak stačí zapéct v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia do změknutí lasagní.
Tip: Pokud máte rádi hodně sýru, můžete nastrouhaným sýrem posypat i každou vrstvu zvlášť, tedy nejen tu vrchní.
Související
-
Lasagne s mletým masem
Ve středečních receptech vás alespoň pomyslně zveme do kuchyně našich posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Jiřině z Ivančic.
-
Chlebové lasagne
Chleba se nikdy nevyhazuje - připomínaly to babičky i vám? Dobře věděly proč. V blahobytu se totiž lehce zapomíná, že jídlo je dar, kterým se neplýtvá.
-
Gyros z tempehu
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka