Jablečný zákusek. Náplň tvoří jablka, tvaroh a smetana

Tento jablečný recept je poněkud svátečnější než třeba obyčejný štrudl. Dezert můžete připravit ve formě klasického obdélníkového koláče, nebo slavnostního dortu.

Ingredience
  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL karobu
  • 10 PL studené vody
  • 2 středně velká jablka
  • citronová šťáva i kůra
  • 15 PL dětské krupičky
  • 1 KL kypřícího prášku
  • 60 g mletých jader vlašských ořechů
  • Na náplň: 2 jablka
  • 1 PL másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti
  • 1/2 KL mleté skořice
  • zavařenina na potření (nejlépe jablečný rosol nebo jablková povidla)

Jablka oloupeme, nastrouháme je na hrubém struhadle, pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Žloutky, cukr, citronovou kůru, kakao, karob a vodu šleháme, až směs trochu zhoustne. Trpělivost, trvá to chvilku. Poté přidáme dětskou krupičku promíchanou s kypřícím práškem, mleté ořechy, nastrouhaná jablka a promícháme. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu krupičky nebo mletých ořechů. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy nebo pekáčku. Pečeme při 160°C cca 40 minut.

Upečený a dokonale studený korpus naplníme a ozdobíme krémem, jehož příprava je velmi snadná.

Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a na másle je podusíme. Měkká jablka podle chuti osladíme, ochutíme skořicí a metlou našleháme. Kousky jablíček nevadí, naopak. V žádném případě nemixujeme. Rozdušená jablka necháme důkladně vychladnout. Mezitím rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou. Potom vmícháme studenou jablečnou směs, promícháme a nakonec zlehčíme ušlehanou šlehačkou, kterou lehce vmícháme.

Jablečný zákusek

Jestliže jsme z těsta připravili dort, tak korpus rozřízneme, placky potřeme marmeládou a naplníme krémem. Ozdobíme podle své fantazie. V případě, že těsto upečeme v pekáči nebo plechu, povrch potřeme marmeládou a navrch rozestřeme krém. Jako v prvním případě, ozdobíme podle možností a fantazie.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.