Jablečný zákusek. Náplň tvoří jablka, tvaroh a smetana
Tento jablečný recept je poněkud svátečnější než třeba obyčejný štrudl. Dezert můžete připravit ve formě klasického obdélníkového koláče, nebo slavnostního dortu.
- 5 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 2 PL kakaa
- 2 PL karobu
- 10 PL studené vody
- 2 středně velká jablka
- citronová šťáva i kůra
- 15 PL dětské krupičky
- 1 KL kypřícího prášku
- 60 g mletých jader vlašských ořechů
- Na náplň: 2 jablka
- 1 PL másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 ml zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- 1/2 KL mleté skořice
- zavařenina na potření (nejlépe jablečný rosol nebo jablková povidla)
Jablka oloupeme, nastrouháme je na hrubém struhadle, pokapeme citronovou šťávou a promícháme. Žloutky, cukr, citronovou kůru, kakao, karob a vodu šleháme, až směs trochu zhoustne. Trpělivost, trvá to chvilku. Poté přidáme dětskou krupičku promíchanou s kypřícím práškem, mleté ořechy, nastrouhaná jablka a promícháme. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu krupičky nebo mletých ořechů. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy nebo pekáčku. Pečeme při 160°C cca 40 minut.
Upečený a dokonale studený korpus naplníme a ozdobíme krémem, jehož příprava je velmi snadná.
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a na másle je podusíme. Měkká jablka podle chuti osladíme, ochutíme skořicí a metlou našleháme. Kousky jablíček nevadí, naopak. V žádném případě nemixujeme. Rozdušená jablka necháme důkladně vychladnout. Mezitím rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou. Potom vmícháme studenou jablečnou směs, promícháme a nakonec zlehčíme ušlehanou šlehačkou, kterou lehce vmícháme.
Jestliže jsme z těsta připravili dort, tak korpus rozřízneme, placky potřeme marmeládou a naplníme krémem. Ozdobíme podle své fantazie. V případě, že těsto upečeme v pekáči nebo plechu, povrch potřeme marmeládou a navrch rozestřeme krém. Jako v prvním případě, ozdobíme podle možností a fantazie.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.