Pečivo z lincového těsta. Klášterní recept z roku 1922

Recept pochází z olomouckého kláštera u Oršulinek z roku 1922. Jde o linecké těsto, ale pod názvem lincové je skutečně ve starých recepturách uváděno.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • citrónová kůra
  • Na krém: 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g strouhané čokolády
  • 2 lžíce rumu
  • čokoládová poleva

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladu odpočinout. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 2–3 mm. Tvořítkem vykrajujeme oblíbené tvary, které ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Po vychladnutí vždy dva stejné slepíme krémem. Slepené pečivo ozdobíme čokoládovou polevou. Po řádném zaschnutí uložíme v chladu a suchu.

Příprava krému: Nejprve utřeme máslo s cukrem a potom přidáme strouhanou čokoládu a rum. Dobře promícháme.

Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka