Pistáciové včelí úly podle Josefa Maršálka sedí na luxusním domácím piškotu a jsou plné krému

Včelí úly nebo vosí hnízda zase trochu jinak! Pistáciovou skořápku osvěží šťáva z citronu a uvnitř se zaboříte do jemňounkého likérového krému. Úl je měkký, nedrolí se a je podložený domácím piškotem. Jeho příprava je snadná a je to něco luxusního. Vyzkoušejte.

Ingredience
  • Na piškoty:
  • 2 vejce o velikosti M
  • 75 g cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  •  
  • Na marcipánové těsto:
  • 150 g mletých pistácií
  • 100 g moučkového cukru
  • 25 g bílku
  • kůra z jednoho citronu
  •  
  • Na krém:
  • 100 g měkkého másla
  • 50 g vaječného likéru
  • 50 g moučkového cukru

Postup

Začínáme piškoty. Rozklepneme vejce a do mísy dáme jen bílky, které metličkou nebo robotem vyšleháme do pevného sněhu. Během šlehání přidáváme cukr, který stabilizuje sníh.

Následně stěrkou opatrně vmícháme žloutky a směs mouky a škrobu, aby sníh nespadl. (Poznámka: Kukuřičný škrob během vaření nevytváří šlem).

Připravíme si cukrářský trezírovací sáček a hladkou trubičku, která by měla mít otvor zhruba o průměru 8 až 10 mm. Takto stříkáme piškoty na plech vyložený pečicím papírem s rozestupy alespoň jeden centimetr.

Předehřejeme troubu na 160 °C a pečeme zhruba 15 minut. Upečené piškoty jdou snadno sejmout z papíru. Budou duté, zvonit a křupat. Necháme je vychladnout, aby se nedeformovaly.

Mezitím si připravíme krém. Do mísy dáme měkké máslo, moučkový cukr a přilijeme vaječný likér s vanilkovou příchutí. Vyšleháme do nadýchaného krému.

Vyšlehaný krém vložíme do sáčku. Nemusíme hledat žádnou ozdobnou špičku, krém bude uvnitř skořápky.

Všechny ingredience na skořápku kromě bílků dáme do mísy a rukama vypracujeme tužší těsto. (Místo pistácií lze použít i jiné ořechy nebo mandle.)

Bílky prošleháme a přidáváme postupně podle toho, jak se bude těsto spojovat. Podle potřeby buď přidáme, nebo už dále nezahušťujeme. Vznikne marcipánové těsto, konzistence je drobivější, s atraktivní zelenou barvou.

Na úly použijeme formu, se kterou se nám dobře pracuje. Vezmeme kousek těsta, lehce ho obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formičky. Rovnou vytlačíme také důlek. Někdo tvaruje prstem, někdo vařečkou. Základ je, aby skořápka byla co nejtenčí.

Do důlku plníme krém a posadíme na vychladlý piškot. Díky krému vše drží pohromadě, působí jako lepidlo.

Josef Maršálek

Další vánoční kousek z dílny vyhlášeného cukráře je opravdu bomba, přestože doma úly moc často nedělávali. „Pamatuju si z dětství, že jsme byli u tety a ta měla ořechové úlky. Byl tam dobrý rumový krém a bylo to na dětském piškotu. A kombinace vanilky, másla a ořechů mi strašně učarovala. Skořápka byla z ořechového marcipánu,“ vzpomíná Josef Maršálek.

Josef Maršálek