Nové koleje, nástupiště nebo jezdící schody. Pardubické nádraží čekají obrovské změny

8. leden 2018 15:25

Správa železniční dopravní cesty připravuje kompletní přestavbu dopravního uzlu. Investor teď vypsal soutěž na projekt velké rekonstrukce za miliardy korun.

Součástí přestavby mají být věci, kterých si běžný cestující asi nevšimne - výměna kolejí, které by měly umožnit zvýšení rychlosti projíždějících vlaků a nové zabezpečovací zařízení. Co ale bude vidět na první pohled, je další páté nástupiště, nové podchody, výtahy, staniční rozhlas a orientační systém. A hlavně lávka, která propojí nádraží a sídliště Dukla. Z ní povedou eskalátory přímo na peron.

Pardubice otevřely před nádražím nový dopravní terminál

Během otevření ještě pracovníci dopravního podniku dokončovali poslední úpravy na trakčním vedení

Po osmi měsících prací dnes začal plně fungovat terminál městské hromadné dopravy. Cestující tak po nové dlažbě půjdou k nádraží kolem fontány nebo sochy Jana Pernera. Na autobus můžou nasednout na jednom z devíti nástupišť přímo před nádražím.

Aktuálně je vypsaná soutěž na projektanta. To znamená, že vítězná firma bude mít na starost papírovou přípravu modernizace nádraží, bude navrhovat konkrétní řešení a zpracovávat podklady pro stavební povolení.

Jak velká změna nádraží čeká, je vidět i podle ceny zakázky - Správa železniční dopravní cesty odhaduje, že za papírovou část zaplatí přes sto milionů korun.

Zatím poslední varianta je, že samotná přestavba nádraží začne příští rok. Hotová by měla být proměna v roce 2022 a cena za nové nádraží by měla být podle odhadu investora asi čtyři miliardy korun.

Spustit audio