Nové náměstí Republiky v Pardubicích: více stromů, voda, méně parkování a zrušený podchod

16. říjen 2023 17:36

Část náměstí Republiky v Pardubicích čekají úpravy. Už tam nebudou parkovat auta, místo nich budou stromy a vodní prvek. Radnice už má hotovou architektonickou studii, na její tvorbě se podíleli i místní lidé, kteří mohli své podněty psát do dotazníku na webu radnice. Náklady se budou pohybovat mezi 40 až 60 miliony korun.

„Cílem je vytvoření moderního a přívětivého prostoru pro obyvatele města. Bereme to jako první etapu revitalizace náměstí, zaslouží si komplexní obnovu. V dalších etapách bude potřeba řešit dopravní situaci a druhou stranu náměstí u Grandu,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Město má hotovou architektonickou studii, na podobě náměstí se podíleli i obyvatelé, chtěli vyřešit dopravu, zeleň a požadovali vybudování vodního prvku. U kostela svatého Bartoloměje je několik parkovacích míst, která město zruší. Trávník u památníku padlých nebude zabírat tolik místa, bude tam ale víc vysázených stromů, lavičky a fontána.

Celý prostor se zvětší ve prospěch chodců, protože autobusy nebudou parkovat v zálivu, ale na silnici. „Parkování nepatří do historického centra, aspoň ne v takovém rozsahu. Vodní prvek bude připomínat řeku, která tam kdysi tekla,“ řekl Nadrchal.

Rozhodnuto: Podchod nebude

Silnici na náměstí Republiky budou lemovat vzrostlé stromy, ne parkující auta

Město už také rozhodlo, co udělá s podchodem, který je kvůli havarijnímu stavu zavřený od roku 2016. Radnice ho zakonzervuje a dá odbourat vchody, které vystupují na povrch. Místo bude předlážděné. „Do budoucna to může fungovat jako technický přístup pro inženýrskou infrastrukturu. Moderní trendy v dopravě spíš preferují mimoúrovňové křížení. Investice do podchodu by byla tak enormní, že toto řešení se nabízí jako přijatelnější,“ řekl Nadrchal.

Po zprovoznění severovýchodního obchvatu se očekává, že se v centru města zklidní doprava. Náměstím Republiky by tak měla vést i cyklostezka a zvětší se přechod pro chodce. „Součástí studie je, že by měl vzniknout 12metrový přechod pro chodce od Zelené brány na třídu Míru. Jde to v ruku v ruce s plánovaným vymístěním trolejbusů z třídy Míru,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). Pokud vše půjde podle plánu, tak by obnova náměstí měla začít v roce 2025, dodal Hrabal.

Spustit audio

Související