Nový bazén potěší i plavce, kteří si nevěří. Zítra ho otevřou v Pardubicích

7. červen 2019 08:10

Nový 25metrový bazén v Pardubicích je hotový a zítra si v něm zaplavou první návštěvníci. Těsně navazuje na stávající 50metrový bazén, od kterého ho dělí skleněná stěna. Stavba trvala 11 měsíců a celou ji zaplatilo město z rozpočtu poté, co nedostalo dotaci.

Město sice mělo příslib peněz, ale ministerstvo školství vyplácení zastavilo kvůli kauze s dotacemi ve sportu. S druhou žádostí radnice neuspěla.

„Bazén je naprojektovaný tak, aby vyhověl všem současným parametrům a hlavně aby vyhovoval školám. Proto se to hlavně stavělo, protože ministerstvo školství zvýšilo počet hodin plavání v základních školách a nám už by se to sem nevešlo,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Bazén ale nebude sloužit jen pro výuku dětí, bude i pro širokou veřejnost, a také tam budou různé plavecké kurzy, plavání seniorů, těhotných žen nebo rehabilitační cvičení a plavání pro lidi po úrazech.

V novém bazénu je hloubka od 120 do 160 centimetrů

Bazén má sice parametry pro dorostenecké závody, ale zároveň je částečně vhodný i pro neplavce, jak vysvětlil ředitel Jiří Vysoudil: „Hledali jsme kompromis mezi závodním a rekreačním bazénem. To znamená, že hloubka je od 120 do 160 cm. Určitě je to i proto, že tam přesouváme výuku malých dětí, ale i proto, aby si lidé, kteří si nejsou jistí v té velké hloubce, mohli stoupnout a učit se plavat.“

Bazén vyrostl na pilotách, je to železobetonový skelet a těsně navazuje na stávající bazén, s ním má i společné zázemí a lidé můžou mezi oběma bazény procházet dveřmi ve skleněné stěně.

Prosklená je i část směrem k letní pláži, takže je tam velmi příjemný pohled do zeleně.  V bazénu je teplota vzduchu 28 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu 68 procent

Související