O možnosti utajeného porodu ví málokdo, je přitom bezpečnější než babybox, tvrdí lékař

31. srpen 2017

Ženy, které čekají dítě, ale nechtějí si ho nechat, nemusí volit pouze cestu k babyboxu. Už třináct let mají možnosti i takzvaného porodu v utajení. O této možnosti se ale mezi lidmi moc neví.

Měl to být způsob, jak umožnit ženám rodit v porodnici a přitom zůstat anonymní. Takzvané porody v utajení umožňují tuzemské zákony už třináct let. V praxi to vypadá tak, že lékaři znají identitu matky, ale její jméno není součástí dokumentace.

Zůstává zapečetěné, matka ani není v rodném listu dítěte. Právní vztah k němu má jen do doby osvojení. Porodníci tuto variantu preferují, jenže s nástupem babyboxů z praxe skoro vymizela.

„S ohledem na podstatu utajovaného porodu, kdy utajení je v tom, že identifikační údaje pacientky jsou, na základě její písemné žádosti, vedeny odděleně od zdravotnické dokumentace, by tuto variantu porodu mělo umožnit každé zdravotnické zařízení, které má porodnické oddělení,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Utajený porod nebo babybox?

Její slova potvrzuje i šéf podolské porodnice a ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl. „My to máme samozřejmě připravené a všechny ty podmínky jsou známé pracovnicím a pracovníkům na porodním sále a na tom našem celém porodnickém oddělení a porodní sál je vybavený žádostí, protože utajený porod nelze poskytnout jinak než na základě písemné žádosti a takového informovaného souhlasu.“

Přesto u nich tuto možnost zatím žádná rodička nevyužila. Sám přitom považuje utajené porody za bezpečnější variantu, než když matka odloží dítě do babyboxu.

„Během odložení do té schránky může mít nějakou komplikaci a to všechno sebou eventuálně nese riziko pozdní diagnostiky, pozdního poskytnutí péče, takže nějaké to ohrožení toho dítěte v babyboxu také existují, kdežto při utajeném porodu je tomu dítěti poskytnuta profesionální péče při porodu, po porodu, zajištění všech nutných věcí vyšetření, očkování, co teda ten novorozenec potřebuje,“ vysvětlil lékař.

Právní hledisko porodu?

Právnička se specializací na zdravotnickou oblast Adéla Hořejší doplňuje, že utajený porod je pro dítě bezpečnější taky z hlediska práva. „Je potřeba se na to podívat z hlediska ochrany jeho osobnostních práv a právě z hlediska zdravotního stavu. To znamená, že dítě potom má daleko širší možnost znát svoji identitu buď už automaticky z hlediska třeba informací o průběhu porodu. Nebo i následně může požádat soud o odtajnění těch dokumentů, protože vlastně princip, že každé dítě má právo znát svoji identitu,“ objasnila.

Feyereisl i Hořejší se ale shodují, že babyboxy také významně pomáhají ženám, které se chtějí vzdát potomka. Matky si tak mohou samy zvolit variantu, která jim lépe vyhovuje. Za dvanáct let existence babyboxů v Česku do nich odložily už 156 dětí. Kolik se uskutečnilo utajených porodů, není možné zjistit.

Statistiky nejsou

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové se takové statistiky nevedou. „Všechny osobní údaje o rodičkách momentálně jsou a i nadále zůstanou utajené a nebudou se nijak evidovat. Z tohoto důvodu není možné poskytnout ani žádné statistiky,“ uvedla pro Radiožurnál.

Zatímco v prvních letech třeba Fond ohrožených dětí informoval o novorozeňatech, která převzal po utajeném porodu, v poslední době není žádný případ mediálně známý. A i podle Jaroslava Feyereisla utajené porody prakticky vymizely.

autor: kkr
Spustit audio