O stanici

1. únor 2011

Chcete mít přehled o dění v Pardubickém kraji a ve svém okolí? Pak se Vám určitě bud líbit vysílání Českého rozhlasu Pardubice. Díky síti zpravodajů mapujeme život a dění i v nejzapadlejší vísce.

Český rozhlas Pardubice Vám kromě aktuálního zpravodajství z celého kraje nabízí také aktuální publicistiku, bleskové informace ze sportu, pohodové písničky a soutěže o skvělé ceny.

Český rozhlas Pardubice lze naladit v celém Pardubickém kraji na frekvenci 104,7 FM. Na Orlickoústecku můžete vysílání ČRo Pardubice poslouchat na frekvenci 98,6 FM, na Svitavsku na frekvenci 102,4 FM a v okolí Pardubic ještě na 101,0 FM. Naladíte nás i v Jevíčku a okolí na frekvenci 93,7 FM. Pro Vysoké Mýto vysíláme na kmitočtu 88,9 MHz. Na Žamberecku si nás nalaďte na frekvenci 103,3 FM. Přesné umístění našich vysílačů najdete zde.

Historie

17.srpna 1945 vznikl Východočeský rozhlas se studii v Pardubicích a Hradci Králové. Pardubické pracoviště po několika provizoriích začalo působit ve Vodákově vile (vedle dnešního zimního stadionu). Zpočátku byla společná rozhlasová práce obou měst úspěšná, rivalské vztahy zaměstnanců obou studií však později přispěly k tomu, že Východočeský rozhlas zanikl k 31.12.1946. V dalších letech pokračovalo rozhlasové vysílání z Pardubic za neustálých změn. Jednou to bylo samostatné studio pražské stanice pod vedením spisovatele Zdeňka Vavříka, ale od 1.listopadu 1950 už jen pobočné pracoviště Hradce Králové...
Více z historie

Současnost

Slavnostním přestřižením pásky odstartovala v pondělí 4. března 2002 novodobá historie stanice Českého rozhlasu pro Pardubický kraj. Od 4. 3. do 1. 12. 2002 vysílal Český rozhlas Pardubice formou tzv. odpojovacích lokálních oken, kterými několikrát denně vstupoval do programu Českého rozhlasu Hradec Králové. Od pondělí 2. prosince 2002 vysílá Český rozhlas Pardubice svůj samostatný celodenní program. Nyní se tedy v Pardubicích píše rozhlasová budoucnost, na novém pracovišti, s nejmodernější technickou výbavou a profesionálním obsazením. Tradice rozhlasu v Pardubicích tedy pokračuje…

Prostory Českého rozhlasu Pardubice jsou v podkroví budovy v ulici Anežky České 29 a skládají se ze tří podlaží. V tom centrálním, nejrozlehlejším, sídlí celá redakce. Jedná se o takzvanou open space kancelář, kde jsou od sebe jednotliví kolegové odděleni pouze přepážkami, a tak k sobě při práci mají opravdu blízko.

V tomto centrálním podlaží sídlí celá redakce, jedná se o takzvaný newsroom, tedy místnost, kde se tvoří zpravodajství. Ale nejen to. Sedí zde produkční, editor, který určuje a koordinuje práci redaktorů, ale především samotní redaktoři, kteří zde pracují s informacemi a také se zvukovým materiálem, který natočí v terénu. Tímto místem prochází většina informací, které se později přes vysílací studio dostanou k posluchačům. Reportáže, zprávy a pořady vznikají právě tady.

Ve spodním patře sídlí naše ekonomické a marketingové oddělení a úplně nejvýše jsou studia, kterým se věnujeme v samostatném článku.

Technika

Český rozhlas Pardubice sídli v posledním podlaží budovy v ulici Svaté Anežky České 29 v Pardubicích. Jsme tak v současné době jediným rádiem, které skutečně „fyzicky“ vysílá z Pardubic.

Celý komplex se skládá z vysílací režie, produkční režie a dvou menších studií pro odbavení zpráv nebo diskusních pořadů s hosty. Komplex doplňuje samostatná technická místnost, ve které jsou umístěny klíčové technologie.
Více o technice

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.