Obchodní centrum v Chocni část obyvatel odmítá, město rozhodne po volbách

14. červen 2018 13:20

O prodeji pozemků pro obchodní centrum rozhodne choceňské zastupitelstvo až po volbách. Developerská firma Agile nejdřív musí zajistit geologický posudek, zda je místo vůbec vhodné zastavět. V petici se proti stavbě postavilo kolem 1200 lidí.

„Dali jsme na připomínky některých lidí, kteří mají strach, že se svah začne sesouvat. Petice jsou dnes strašně moderní. Obchodů je tu málo, podle mě je tu další potřeba,“ řekl starosta Miroslav Kučera (ODS).

Bývalý starosta a současný krajský radní Ladislav Valtr (ODS) navrhl, že by město mohlo v termínu komunálních voleb na téma obchodní centrum uspořádat referendum. Starosta Kučera je skeptický. „Já bych nechtěl už nic. Je to moc rozjitřené,“ řekl Kučera.

Organizátorce petice a opoziční zastupitelce Dagmar Bláhové (Otevřená radnice) vadí, že kvůli stavbě bude nutné pokácet desítky stromů. Kromě toho oblast nemá vhodné podloží, mohlo by narušit statiku objektů a působením spodní vody způsobit sesuvy půdy.

„V bytech na Tocháčkově kopci mají lidé na zdech praskliny a vzlíná se jim tam vlhkost,“ řekla ČTK Bláhová, která se svými argumenty odvolává na geologický posudek z roku 1998.

Firma Agile část pozemků v místě vlastní, dalších 2800 metrů čtverečních chce od města koupit za 1000 korun za metr čtvereční. Chce stavět supermarket Billa a další dva obchody se spotřebním zbožím. Podle jednatele firmy Josefa Krejčíka mají organizátoři protestů mylné informace.

Plánovaná stavba supermarketu rozděluje Choceň

V těchto místech má stát nový supermarket

Stavba nového supermarketu v Chocni vyvolává emoce. Městské zastupitelstvo sice odhalovalo prodej pozemků na Tocháčkově kopci, proti je ale opozice i někteří obyvatelé a sepisují proti záměru petici.

„Choceň obchodní centrum potřebuje, lepší lokalita tu není. Je to všechno divadlo jedné paní,“ řekl Krejčí. Starší geologický průzkum je podle něj v pořádku, další firma znovu zadala, hotový bude za několik týdnů, řekl jednatel.

Společnost Agile už na stejném místě chtěla stavět zhruba před deseti lety. I tehdy se proti výstavbě lidé ohradili v petici. Podle Krejčíka společnost neustoupila nátlaku lidí. Když jednání trvala dlouho, obchodní řetězec od záměru nakonec ustoupil.

zdroj: ČTK
Spustit audio