Obyvatelé Krouny na Chrudimsku v referendu podpořili stavbu větrné elektrárny

11. listopad 2023 19:30

Krouna na Chrudimsku souhlasí s plánovanou stavbou větrné elektrárny. V místním referendu ji podpořila jasná většina hlasujících.

Investor obci nabízí zhruba dva miliony korun ročně. Odpůrci stavby naopak upozorňovali na příliš výrazný zásah do krajiny.

Při referendu přišlo volit skoro šest set lidí a to je víc než polovina obyvatel obce, kteří se ho mohli zúčastnit. Stavbu elektrárny podpořilo sedmdesát procent hlasujících. Výsledek referenda je tedy nejen platný, ale zároveň pro zastupitelstvo obce závazný - mělo by investorovi pronájem pozemků umožnit. Firma pak začne připravovat žádost o stavební povolení na větrnou elektrárnu.

Už před referendem jsme informovali o tom, že se střetávají dva hlavní pohledy. Ostře proti jsou obyvatelé František - části obce, kde by měl větrník stát. Podle nich krajinu zničí. Investor ale zase nabízí levnější elektřinu a miliony korun pro vesnický rozpočet.

Petr Kvíčala ze spolku Malebné Františky proti větrným elektrárnám nic nemá. Měly by ale podle něj stát tam, kde pohled na větrník nebude působit tak rušivě. „Tady je naprosto výjimečná a malebná krajina. Všude okolo pastviny, les, těsně vedle CHKO. Najednou tady má stát elektrárna vysoká jako dva vysílače na Ještědu,“ říká Kvíčala.

Kopec u hlavní trasy na Poličku si investor vybral kvůli příznivému větru a i proto, že v dosahu jsou všechny sítě potřebné pro napojení elektrárny. „Jednak tam panují vhodné větrné podmínky. Přímo v té lokalitě je technická infrastruktura, silnice první třídy, vedení vysokého a zvláště vysokého napětí. Věříme, že ten vizuální zásah do krajiny bude místním občanům kompenzován ekonomickými benefity v podobě levnější elektřiny a financí na rozvoj Krouny,“ předkládá svoje argumenty jednatel firmy PV Consulting Petr Vavrečka.

Místní se bojí hluku

Naprostá většina obyvatel František je proti. Bojí se i možného hluku z provozu větrné elektrárny. „My víme od obcí, kde stojí blízko větrné elektrárny, které jsou vysoké třeba 50 nebo 70 metrů, že je tam hluk, že prostě zvlášť večer a v noci ten hluk ty občany ruší. Tady má stát ne 50, ale 200 metrů vysoká elektrárna. Osmkrát vyšší než ten les, sedmkrát vyšší než vysoké napětí,“ dodává Kvíčala.

Na poli v blízkosti František (části obce Krouna) by mohla stát 200 metrů vysoká větrná elektrárna

Petr Vavrečka se snaží obavy zmírnit. Kilometrová vzdálenost od nejbližších stavení by podle něj měla stačit. „Větrník je navržen dostatečně daleko od lidí. To znamená, obavy z hluku jsou zbytečné. To dokládá i akustická studie, kterou jsme nechali zpracovat.“

Za pronájem pozemků nabízí firma zvýhodněnou cenu elektřiny pro domácnosti a zhruba dva miliony korun pro obec ročně. „Firma nám slibuje, že by do obecní pokladny každý rok přicházelo zhruba 1 950 000 korun, což by za 20 let životnosti elektrárny bylo nějakých 39 milionů pro naši obec. Když mám dát takový jeden příklad za sebe, tak třeba 1 950 000 je zhruba rozpočet naší školy na celý rok,“ popsal nabídku starosta Krouny Petr Schmied (STAN).

Třicet obyvatel František tedy v referendu nebylo příliš slyšet. Samotná Krouna je odsud šest kilometrů daleko. A tam může přijít hlasovat přes sedm set lidí, upozorňuje Petr Kvíčala. „Nás je tady na Františkách strašně málo a my tady pocítíme ten hluk. Kdežto v té střediskové obci v Krouně a těch dalších ti pouze uvidí obrovskou stavbu, ale žádný hluk je rušit nebude.“

Spustit audio

Související