Ochránci pomáhají stovkám žab

16. duben 2004

Ochránci přírody pomáhají stovkám žab a čolků při cestě do přívratských rybníků na Českotřebovsku. Obojživelníci totiž musí překonat nebezpečnou překážku - frekventovanou silnici, která pro desítky obojživelníků znamená jistou smrt. Proto ekologové ve spolupráci s městskými úředníky v České Třebové nechali kolem komunikace vybudovat zábrany s lapači. Ty pak každé ráno vybírají dobrovolníci a zákonem chráněné ropuchy a skokany přemisťují do rybníků. Pokračuje Eva Netušilová z městského úřadu v České Třebové.

"jsou to tři přívratské rybníky, které leží v trojúhelníku mezi komunikací, stahují se tam žáby, migrují tam teď v období rozmnožování a většina žab, jak ukázal výzkum, tak se stěhuje zpátky do míst, kde se vylíhly. To znamená, že mají pamět na to místo, tady je skutečně výskyt nebývale veliký, protože i poté, co tam byla učiněna opatření, tak se tam vyskytuje a neustále se nachází asi čtyřista žab, což je zlomek toho, co přeskáče přes komunikaci bez našeho vědomí, abych to řekla."

Skokan zelený
autor: STR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.