Ohňostroj v Pardubicích nebude. Zastupitelé zvolili šetrnější a dražší vizuální show

21. březen 2023 10:50

Pardubice už nebudou pořádat ohňostroj při městských slavnostech. Místo něj bude jiná show, například laserová, nejvhodnější variantu radnice hledá. Zastupitelé v pondělí schválili uvolnění dalších peněz, náhradní show totiž bude oproti ohňostroji o víc než polovinu dražší.

Zastupitelé ODS proti návrhu změn rozpočtu protestovali. Například Jan Mazuch uvedl, že je teď móda rušit ohňostroje, ten zavedený pardubický by nerušil.

Čtěte také

Zastupitel Robert Hrdina (Piráti) upozornil na to, že komise pro životní prostředí v lednu požádala městskou radu o to, aby zvážila omezení využívání pyrotechniky na akcích města a přistoupila například k zákazu prodeje petard na území města. „Nejedná se o módní výstřelek, ale jedná se o ochranu životního prostředí a ochranu zdraví obyvatel města, zakládá se na datech,“ řekl Hrdina.

Na silvestra mohou lidé v Pardubicích odpalovat petardy a další zábavní pyrotechniku. Lidem, kteří je odpalují, hrozí zranění. Hluk vadí obyvatelům, ohrožuje domácí i divoce žijící zvířata. Po nočních oslavách se pak v ulicích povalují zbytky rachejtlí.

Laser, drony nebo vodní clona

Město prověří varianty zábavní show, která bude místo ohňostroje, může to být dronová světelná show, laserové show nebo water-screening (projekce na vodu). „Tyto aktivity jsou však v porovnání s ohňostrojem v požadované kvalitě nákladnější. Proto je třeba tento rozdíl pokrýt,“ uvedli autoři návrhu v důvodové zprávě.

Zastupitelé schválili zvýšení rozpočtu o 146 000 korun. Vzrostou tak na 363 000 korun. Poslední ohňostroj město vyšel na 217 000 korun. Pardubice pořádají městské slavnosti na podzim.

autor: Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související