Oleje do záchodu nepatří. V Pardubicích lidé začali třídit tuky

16. květen 2019 13:05

Pardubice rozšiřují třídění odpadu o další komoditu, lidé mohou separovat také jedlé oleje a tuky. Na jejich sběr jsou určené oranžové kontejnery.

Město dalo vloni na Dubinu pět kontejnerů, aby si vyzkoušelo zájem lidí. Za rok tam obyvatelé odnesli 405 kilogramů olejů a tuků. Na jaře k pěti nádobám přibyla ve městě další dvacítka kontejnerů. Jsou v městských obvodech I, II, III a V. Oranžové kontejnery jsou většinou na místech s dalšími sběrnými nádobami na papír, sklo a plasty.

Pardubice plní v předstihu vyhlášku ministerstva životního prostředí, která městům stanovuje, že od roku 2020 musí zajistit oddělený sběr použitých olejů a tuků z domácností.

„Dosud mohli obyvatelé Pardubic jedlé oleje a tuky, například po smažení, odevzdávat v uzavřených plastových nádobách pouze ve sběrných dvorech. Tato možnost platí i nadále,“ dodal vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Do záchodu? Ne!

Vylévat tuk a olej do záchodu je nejhorší řešení. Ulpívá na stěnách kanalizačních trubek a ucpává je.

„Jejich přítomnost v odpadních vodách má také negativní dopad na životní prostředí. Použité oleje jsou přitom cennou surovinou, která může být využita například v energetice, hodí se i pro výrobu biopaliv nebo maziv a podobně,“ dodal Míča.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související