Olej do odpadu nepatří. V Chrudimi na něj mají zvláštní popelnice

7. září 2016

Od jara Chrudim testuje nové kontejnery na použité kuchyňské oleje a tuky. Ty totiž zatím často končí rovnou v kanalizaci. Obyvatelé města si na další položku třídění odpadů teprve zvykají.

Jedno ze sběrných míst je na sídlišti Dr. Malíka a popelnice je z poloviny plná. Novinka funguje od května a popeláři zatím starý olej sváželi jen jednou.

Výsledek mohl být lepší, myslí si ředitel Technický služeb Chrudim Zdeněk Kolář: „Bylo vybráno nějakých 100 kilo použitých olejů. Z hlediska toho, co jsme si představovali, je to asi málo, ale nicméně to beru jako projekt, který je v začátku. Předpokládáme, že toho bude víc. Každé kilo oleje, které nepůjde do kanalizace, je dobré. Uvidíme, jak se to bude rozvíjet dál.“

Speciálních popelnic je zatím sedm

Kontejnery většinou stojí na sídlištích, jedna je přímo na sběrném dvoře. „Lidi mají velkou spotřebu tohoto a nosí nám toho hodně. Člověk je ale musí hodně hlídat, protože tam se najdou barvy, laky, vyjeté oleje z aut,“ říká Jiří Ohryzek, který pracuje v chrudimském sběrném dvoře.

I přes vlažný rozjezd ale Zdeněk Kolář nepočítá s tím, že by sběr olejů skončil: „Funguje to, odvezli jsme 100 kilo a jsme připraveni ty lokality rozšířit s tím, že bychom to rušili úplně, opravdu nepočítáme. To nepřipadá v úvahu.“

Hlavní cíl je odmastit kanalizaci a také možnost odpad znovu využít.

autor: kop
Spustit audio