Olympijský park Pardubice – 66 sportů pro děti i babičky

4. srpen 2016

Pardubice snad ještě nezažily tak velkou sportovní událost. Součástí Olympijského parku Pardubice 2016, který vypukne v pátek 5. srpna, budou nejen různé sportovní disciplíny, exhibice či turnaje, ale také kulturní akce.

O tom všem přišli do Dobrého rána povídat projektový manažer olympijského parku Pavel Stara a Jindřich Jebálek, který má „pod palcem“ golf, jednu ze zajímavých sportovních disciplín, které bude možné vyzkoušet.

Do začátku parku zbývají hodiny, přípravy jsou v plném proudu: „Už finišujeme, takže pokud obyvatelé Pardubic půjdou do Tyršových sadů, nebo do parku Na Špici, tak už uvidí ty změny. Máme necelé dva dny na dotažení, zítra to vypukne ve 20:16 zahajovacím ceremoniálem na Třídě Míru.“

Olympijský park je přístupný každému bez omezení. K vyzkoušení sportovních disciplín a návštěvě fanzóny je ale třeba pořídit si hrací kartu, která zároveň přináší řadu výhod: „Ta je hlavně pro děti, aby si mohly obejít stanoviště a vyzkoušet všechny sporty. Každý, kdo tam přijde, kartu mít nemusí a může se parkem normálně procházet, ale pokud se chcete aktivně účastnit, tak tu hrací kartu mít musíte. Karta má také několik benefitů, třeba svezení se vláčkem a tak dále,“ vysvětluje Pavel Stara. Kartu je možné pořídit například u všech vstupů do olympijského parku.

Čtěte také

Všechno začne u fontány na pardubické třídě Míru v symbolických 20 hodin a 16 minut: „Předpokládám, že kolem 22:00 až 22:30 dojdeme do parku Na Špici do fanzóny, tam by došlo k slavnostnímu otevření a zapálení ohně,“ popisuje scénář zahajovacího ceremoniálu Pavel Stara.

Sportů, které si v olympijském parku můžou návštěvníci otestovat, bude více než 60. Některé z nich není možné si běžně vyzkoušet, ale tentokrát ta příležitost bude. Pro milovníky dnes už běžného golfu, který je na olympiádě po 112 letech, bude připraveno také zajímavé zpestření: „Máme tam plovoucí green, takže rodiče i děti si můžou vyzkoušet skutečný odpal s plovoucím balonem na green, kde je jamka. Navíc tam bude výuka pro děti s profesionálními trenéry, dospělí i děti si můžou golf vyzkoušet,“ říká Jindřich Jebálek.

Centrem je park Na Špici

Srdcem dění bude park Na Špici, kde návštěvníci najdou i fanzóny: „Přes den bude možné si vyzkoušet sporty a večer s kamarády posedět a fandit našim zástupcům bojujícím o medaile. Druhým centrem olympijského parku je prostor po bývalé hale ČSTV a jatkách, tam je plážový volejbal, florbal, házená a multifunkční hřiště, je tam i kulturní stage. A k tomu je ještě letní stadion. A je potřeba zmínit, že v kulturním programu je v permanenci třída Míru, kde bude Latino fest, a na zámku, kde se chystá Festival vůní, chutí a řemesel ,“ zve na bohatý program.

„Je to skutečně unikátní projekt, který může ukázat ten potenciál. My jsme se shodli, že se někdy zbytečně podceňujeme, ale Pardubice jsou opravdu dobře umístěny, mají kvalitní lidi a mají co ukázat a je třeba se k tomu hrdě přihlásit. Sportovní kluby i kulturní organizace se spojily v jeden tým a chceme ty Pardubice ukázat v nejlepším světle,“ uzavírá Pavel Stara. Kromě tištěných průvodců najdou zájemci veškeré informace nejen o programu olympijského parku také na internetových stránkách a Facebooku.

Pavel Stara a Jindřich Jebálek
autor: HRU
Spustit audio