Opravdový domov nic nenahradí

6. říjen 2014

Cesty do dětského domova bývají nejrůznější. Každé dítě má ale soudní rozhodnutí o nařízené ústavní výchově. Tety a strejdové se v dětských domovech plně věnují dětem, jsou na to kvalifikovaní. Dětský domov ale ten skutečný nikdy plně nahradit nemůže.

Velké město jako plus

Pokud jde o koníčky a zájmy, neliší se děti z dětských domovů od těch ostatních: „Naše děti jsou úplně stejné jako jiné děti. Ty sny nebo představy mají taky úplně stejné. Myslím si, že naší výhodou je, že působíme ve velkém městě. Můžou si tak vybrat školu, sportovní, společenskou nebo kulturní aktivitu. Velice to pomáhá k harmonickému všestrannému rozvoji,“ myslí si ředitelka Dětského domova Pardubice Zdenka Hrubešová.

Do ústavní péče se přijímají děti zpravidla od tří do osmnácti let. Pokud se připravují na budoucí povolání, můžou zůstat déle. „U nás skoro nezaznamenají, že se staly plnoletými. Od patnácti let přebírají část spoluodpovědnosti. Připravujeme je na dospělost.“

Dětský domov slaví stovku

Letos se Dětský domov Pardubice „dožívá“ sta let. Oslavy má rozložené na celý školní rok, vyvrcholí až v květnu. Chystá se i vydání publikace. Stále se sbírají historické vzpomínky, těmi svými může přispět kdokoliv.

autor: MAL
Spustit audio